2026 3. kitabı
30 dile çevrilen bu roman Alman edebiyatının en önemli eserlerindendir. 16. yüzyılda gerçek bir olaydan yazılmıştır. Mükemmel bir insanın yakıp yıkan bir caniye dönüşme hikayesi. Büyün dünyada onun mücadelesi yüz yıllardır tartışılmaktadır. Kohlhaas haklı mıydı? At taciri Michael Kohlhaas, devrinin en dürüst en iyi insanlarından birisiydi. Kohlhaasenbrück'te Havel Nehri kıyısında herkesin çok sevdiği birisi olarak ailesiyle birlikte yaşamaktaydı. Mükemmel beslediği besili atlarını Brandenburg'dan Saksonya'ya Dresden'e at pazarına götürür orada satardı. Gene bir gün Tronkenburg Şatosu'na geldiğinde yolda bir bariyer görür ve ne olduğunu anlamaya çalışır. Şatonun kahyasından bariyerin kaldırılmasını ister ama Dresden yönetiminin yeni kararıyla ondan geçiş belgesi sorarlar. O da '16 defa geçtim böyle bir şey yoktu bunereden çıktı' der. Onlar da belgeyi getirmezse 17.defa geçemeyeceğini söylerler. En sonunda iki tane Kara Yağız atını ve hizmetçisini rehin olarak bırakır ve belgeyi almaya gider. Dresden'de Asilzade Wenzel'ın keyfi bir uygulaması olduğunu öğrenir ve atlarını almaya gelir fakat hizmetçisini bulamaz kaçtı gitti derler. Atlarını da tarlada çok fazla çalıştırılmış ve neredeyse ölmek üzere oldularını görür müthiş bir şekilde şok olur. Asilzade zararını karşılamaz ve ona kötü davranır. Kohlhaas hakkını aramak için sırasıyla bütün mahkemelere başvurur fakat Asilzade Wenzel'ın her makamda akrabaları çıkar ve onu korurlar ve başvuruları boşa çıkar ve en sonunda eşi Berlin şansölyesine başvuru yapmaya gider fakat orada darp edilir kralın huzuruna alınmaz ve ölür. Artık Kohlhaas için devlet dairelerinde adalet arayışı son bulmuştur kendi adaletini kendi sağlayacaktır. Jan jack Rousseau'nun toplumsal sözleşmedeki kendi kendine hak arama özgürlüğüne kavuşur. İlk önce 7 sonra 30 sonra 109 sonra yüzlerce atlıy ve silahlı insanları yanına alır ve ilk önce Tronlenburg'a baskın yapar ama Asilzade'yi bulamaz. Onu koruyan bütün şehirleri yakıp yıkar kimse durduramaz. Dresden şehri de tehlike altına girer ve Martin Luther inisiyatif olarak bu azılı savaşçıyı durdurur.
Michael KohlhaasHeinrich Von Kleist · Ayrıntı Yayınları · 20191,069 okunma