Katharina Blum'ın Çiğnenen Onuru-Heinrich Böll (1974)
Kitabın içeriği kesinlikle kolay değil. Bitmek tükenmek bilmeyen polis, savcı, avukat ve hakim soruşturmaları. Ama 70'li yılların Almanya'sını anlamak için önemli bir belgedir bu kitap.
Alman basını yazarın oğlu ve gelini hakkında RAF örgütüyle ilgili haksız yayınlar yapmıştır ve yazar bu gazete grubu Springer'dan çektiği için de bu kitabı yazmış.
Kitap okunurken ilk sayfalardaki isimleri mutlaka bir kenara not almak lazım.
Alman edebiyatının ve yüzyılımızın en önemli edebiyatçılarından olan Heinrich Böll'ün yazdığı bu roman hala güncel. Almanya'nın savaş sonrası 70'li yıllarda terörle yüzyüze geldiği Baader-Meinhof'lu (RAF Örgütü) yılların ürünü olduğu için konusunu toplumsal gerçeklikten almıştır.
Yazarın kendi oğlu ve gelini hakkında da basın yanlış haberler yapmışlar. Springer gazete grubundan çok çektiği için de bu kitabı yazmış.
Ana karakterimiz Katharina Blum tutuklanır ve sorgulanır. Hayatı ve her şeyi saygısız ve abartılı olarak didik didik edilir. Onun tek suçu, bir eğlencede tanıştıktan sonra evine götürdüğü ve yanında bir gece kalan anarşist sevgilisi Götten'dir. Polis her şeyi takip etmektedir. Sabah Blum'ın evine baskın yapılır ama terörist Götten bir türlü bulanamaz. Katharina'nın onun kaçmasına yardım ettiği düşünülmektedir. Sorgulamalar başlar ve hemen hemen tanıdığı herkes onu yalnız bırakır. Olay kamuoyunda inanılmaz ilgi bulur.
Bireysel özgürlüklerin hiçe sayıldığı, kurunun yanında yaşın da yandığı, suçsuz insanların yaşamlarının karartıldığı, insanlara gelişi güzel davranıldığı, haksız çamurlar atıldığı bir zaman söz konusu. Katharina'nın çiğnenen onuru bu ortamlara tutulmuş bir aynadır
Ama Katharina, medyanın ve güvenlik güçlerinin her türlü antidemokratik ve haksız baskısıyla karşı karşıyadır. Medyanın (özellikle Zeitung Gazetesi'nin) özel hayata acımasızca el atıp ifşa etmesi onu inatla halk düşmanı gibi göstermesi, polisin yeterli ve geçerli bir delili olamaması ve bütün bu olup bitene karşı anarşist sevgilisini özler ve Katharina Blum gazetici Werner Tötges'i öldürür.