2026 1. kitabı
Eski Ahbap Bursa'da yaşayan Hilmi, 40 yaşında eşini kaybeder ve onu Eyüp sultan'da defnettikten sonra ömrümün en belalı yaşındaydım der. Çünkü bu yaşta evlenenlerin sonu fena oluyor diye inanır. Yaşı geç olanın sarmadığını, genç olanın da bir şekilde sağlıklı olmayacağını düşünür. Helal süt emmiş kimi bulabilir ki, hatta dini bütün ahlakı düzgün olduğu için sana sadakat edecek ama nafile... Eşinin hastalığı ve neticede ölümü onu çok yormuştur. İstanbul'a gitmek biraz dinlenmek ister. Fakat oğlu, kızları ve damadı bu geziye karşıdırlar. İstanbul'da baştan çıkıp fazla para yemesinden korkarlar. Hilmi sadece biraz eğlenerek 25 yaşına doğru bir gidip gelmek ister. Otele geldikten sonra eski bir ahbapı Hukuk'tanTeneke Mahir onu görmeye gelir. İstanbul'un en eğlenceli alemlerini ballandıra ballandıra anlatır ve Hilmi'nin heyecanına sebep olur. Mahir onu Beyoğlu'nda bir otele getirir. Çarşı pazar, sinema tiyatro, konferans gibi yerlere giderler. Gençlermiş gibi Taksim'de dolaşırlar kafaları bopaza karşı iyive tütsülerler ve kafalarında 25 yaş rüzgarı eser. Sahnede yarı çıplak kadınların oynadığı bir yerde eğlenirken Hilmi yavaş yavaş baştan çıkar ve  "Bu geceki kadar hayatımda hiç can-ü dilden sarhoş olduğumu hatırlamıyorum." der. Kadınlarla otururken aklıma ölen eşi gelir ve ordan çıkıp giderler. Mahir onu evlenmek için ikna eder. 'Adam kaç yaşında görünürse o yaşta sayılır.' der ve Hilmi'ye en fazla 35'sin der. Ailesi iyi güzel, zarif, tahsilli, terbiyeli diye söylediği ama aslının öyle olmadığı bir kız bulur ona. Olaylar da burda başlar. Kızı zengin palamut tüccarının istediğini de söyler, fakat Hilmi çok olan parasına güvenir. Kızın evinde ortalıkta 'Hristiyan kızları' gibi serbest serbest dolaşır halde görür. Kız kendi kızlarından küçük ve çelimsizdir. Ama kızı palamutçuya vermek isterler. Kızın dayısının konserve fabrikası satılır ve palamutçu kızı kendisine vermedikleri için fabrikayı almaktan vaz geçer. Fabrikayı sen al kızı sana versinler der ve fabrikayı 10 bin liraya Hilmi alır. Kızı Hilmi'ye verirler ve nikahı da Bursa'dan gizli kıyarlar. Ama zifaf hep ertelenir. Aslında kız doktora varmak istemektedir palamutçu hikayedir.
Eski AhbapReşat Nuri Güntekin · İnkılap Kitabevi · 2000332 okunma