Burjuva İdeallerinin Çöküşü: Martin Eden
2025 22. kitabı
Martin EdenMartin Eden "Her zaman bir huzursuzluk hissiyle altüst olmuş, daima ötelerden gelen bir çağrıyı duymuş, kitapları, sanatı ve aşkı bulduğu ana kadar hep dolaşmış ve aramıştı." Bugün size haftalardır peşimi bırakmayan bir kitapla geldim. Jack London'ın Martin Eden romanı... Kapağını kapattım ama içimde sayfaları hâlâ dönüyor. (Spoiler içerebilir.) Hayat akıp giderken, ben hâlâ Martin Eden'in yasını tutuyorum. Yoksul bir denizci olan Martin, burjuva bir ailenin kızı Ruth'a âşık olur. Ona layık olabilmek için kendini eğitmeye, yazar olmaya karar verir. Geceleri kitap okur, gündüzleri açlıkla mücadele eder. Büyük bir iradeyle kendini dönüştürmeye çalışır. Ama işte o trajedi... Başarı geldiğinde, onun yüreğinde taşıdığı inançlar çoktan ölmüş, o ise yabancılaştığı bir dünyada yapayalnız kalmış. "Bana zaman ver," der Martin Eden. Zaman! Zaman! Zaman! Martin'in içini yakan, dinmeyen bir feryat... Bir insanın kendi elleriyle kaderini yeniden yazma hikayesi ama aynı zamanda başından sonuna yavaşça içinize işleyen bir trajedi. Her iki sınıfa da ait olamamanın yorgunluğu, derin bir yalnızlığa sürüklüyor onu. En çok etkilendiğim şey, Martin'in yabancılaşması. Hem kendi geçmişine hem de vardığı yeni hayata yabancılaşıyor. Hayatının hiçbir evresinde ait hissedemiyor. Jack London'ın yarı otobiyografik bu eseri, sistemin acımasız çarklarında yok olan bir insanın içsel parçalanışını gözler önüne seriyor. Puanım: 5/5 (Bazı romanlar biter ama bıraktıkları yara asla kapanmaz) İki haftada okudum. Her sayfası yavaşça kalbime işledi. Bitirdim ama etkisinden çıkamadım. Martin Eden'in mücadelesi, aşkı, yalnızlığı ve trajik sonu, yıllar geçse de içimde yankılanmaya devam edecek. Siz Martin Eden'i okudunuz mu? Bu trajedinin etkisinden çıkabildiniz mi? Yorumlarda buluşalım! #MartinEden #JackLondon #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #roman #edebiyat #edebiakış #trajedi #yalnızlık #okudumbitti #kitapsevgisi #books #reading Jack LondonJack London
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,7bin okunma