2025 66. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2025 00:00
William Shakespeare’in "Venedik Taciri", edebiyat tarihinin en tartışmalı ve üzerine en çok konuşulan metinlerinden biri. İlk bakışta bir komedi gibi görünse de sayfaları çevirdikçe karşınıza çıkan trajedi ve adalet sorgulaması, eseri türlerin ötesine taşıyor. Shakespeare bu oyununda bizi 16. yüzyıl Venedik’inin o hareketli, tüccarlarla dolu limanlarından alıp sevgi, nefret ve hukukun en sert biçimde sınandığı bir mahkeme salonuna götürüyor. O meşhur "bir libre et" pazarlığı, aslında insanın intikam hırsı ile merhamet duygusu arasındaki ince ve bazen karanlık çizgiyi temsil etmekte. Eserin bugün bile sarsıcı olmasının nedeni Shylock karakterinde gizli. Shakespeare, Shylock’u bir "kötü adam" olarak kurgularken bile ona öyle insani bir ses vermiş ki, okur olarak kendinizi bir anda önyargılarınızı sorgularken buluyorsunuz. Shylock’un meşhur tiradı, dünya edebiyatının en güçlü insanlık çığlıklarından biri olmuş. Eser sadece eski bir tiyatro oyunu değil, aynı zamanda günümüzün "öteki" kavramına, hukuk sistemine ve vicdan muhasebesine tutulmuş bir ayna gibi. Shakespeare bize şu soruyu soruyor: Kanunlar her zaman adil midir, yoksa merhametle harmanlanmadığı sürece hukuk sadece bir zulüm aracı mıdır?
Venedik TaciriWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202214,7bin okunma