BİRKAÇ SORU.
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 01:10
Kayıp Zamanın İzinde, kolay okunan bir eser değil. Hatta okuru her yönüyle bir hayli zorlayan, fakat sabırlı okur için benzersiz bir zihinsel deneyim sunan bir baş yapıt. Bu eser, ( Yedi kitabı da bir bütün olarak düşünürsek) zamanı kaybettiğimizi değil, onu yanlış yerde aradığımızı fısıldar okura. Bu yönüyle eser, yalnız edebî değil, varoluşsal bir başyapıttır da aslında. Ben burada bir inceleme yazısı yazmaktan ziyade ( çünkü bir çok platformda Kayıp Zamanın İzinde' ye ait dil ve üslubundan tutun, karakter tahliline, kişi,toplum ve zaman bağlamından tutun, yazma tekniğine kadar belki de binlerce inceleme yazısı yazılmıştır. Burada bir inceleme yazısı, tekrara düşmek ve laf-ı güzaftan ileri gitmiyecekti.) Yedi kitaptan oluşan Kayıp Zamanın İzinde (Swann'ların Tarafı, Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde, Guermantes Tarafı, Sodom ve Gomorra, Mahpus, Albertine Kayıp, Yakalanan Zaman) Okuması bittikten sonra, sorulması gereken soruları paylaşmanın okuyucuya daha faydalı olacağını düşünüyorum. İyi okumalar. I. Zaman & Bellek Proust’a göre zaman gerçekten “kaybolur” mu, yoksa yalnızca erişilemez hâle mi gelir? Madeleine sahnesi bu soruya nasıl bir cevap verir? İstem dışı bellek bilinçli hatırlamadan neden daha “gerçek”tir? Bilinçli hatırlama neden Proust’ta eksik ya da sahte kalır? Geçmiş, hatırlandığı anda mı değişir? Yoksa değişen yalnızca anlatıcının bugünkü benliği midir? II. Aşk, Kıskançlık ve Sahip Olma Swann’ın Odette’e aşkı gerçekten Odette’e mi yöneliktir, yoksa Swann’ın zihinsel kurgusuna mı? Proust’a göre aşk, bir tür bilgi üretir mi yoksa hakikati perdeleyen bir yanılsama mıdır? Kıskançlık aşkın sonucu mu, yoksa koşulu mu? Kıskançlık olmadan Proustçu aşk mümkün müdür? III. Kimlik & Benlik Anlatıcı romanda tek bir “ben” midir, yoksa zaman içinde çoğalan farklı benlikler mi vardır? Bir insanı gerçekten tanımak mümkün mü, yoksa her tanıma kaçınılmaz olarak eksik midir? Albertine bu açıdan nasıl bir figürdür? IV. Toplum, Sınıf ve Görünüş Guermantes dünyası neden başta büyüleyici, sonra sıradan görünür? Bu değişim toplumdan mı, bakıştan mı kaynaklanır? Toplumsal statü, Proust’ta gerçek bir değer mi yoksa kolektif bir yanılsama mı? Proust, aristokrasiyi mi eleştirir, yoksa insanın her sınıfta aynı kalmasını mı? V. Sanat & Yazma Eylemi Proust’a göre hayat mı sanata dönüşür, sanat mı hayatı anlamlı kılar? Romanın sonunda anlatıcının “yazmaya karar vermesi”, romanı geriye dönük olarak nasıl değiştirir? Bu romanı okumak, Proust’un iddia ettiği gibi, okurun kendi hayatını fark etmesine yol açar mı? VI. Etik & Varoluş Albertine’in ‘hapsedilmesi’ ahlaki bir sorun mu, yoksa sevginin kaçınılmaz sonucu mu? Proust’ta mutluluk neden kısa, fark edilmez ve ancak geçince anlaşılır? Romanın sonunda “zaman yakalanır” ama hayat geri gelir mi? Kapanış Sorusu (En Zor Olan) Proust bu romanı yazmasaydı, anlatıcının hayatı eksik mi kalırdı? Yoksa yazmak yalnızca bu eksikliği fark etmenin bir yolu mudur?
Kayıp Zamanın İzindeMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 2024743 okunma