···Okunma: 30 Aralık 2025 00:00 Dikkat spoiler içerir.
Psikoloji konusunda uzman olan yazarın 1983 yılında yazdığı, metni değiştirilmeden yıllar boyunca basılan, insanın ruh haline dair güzel tespitler içeren bir kitabı. Kişilerdeki anne babadan etkilenme, bunu çocuğuna yansıtma, baskıcı ortamda büyüdüğü zaman insanları çeşitli yollarla etkilemeye çalışma, rahat bir ortamda yetişince her işi ayağına bekleme, yaşının davranışında bulunmamanın olgunlaşamama belirtisi olması, kaygılı insanların etrafındakileri de bu şekilde etkilemesi, onlar kaygılanmadığı zaman bir yandan nefret edip bir yandan saygı duymaları, nevrotik kişilerin etrafını manipüle etmeye çalışması, bazı kadınların evli erkeklerle ilişkiye girmesinin sebebinin bu olması, kadın erkek ilişkileri ve cinsellik üzerinden verilen örnekler anlatılıyor. Yazarın Freud'a katılmayıp Alfred Adler'i ve Fromm'u kendine daha yakın görmesi, insandaki yapıcı ve yıkıcı duyguların birbiri ile çatışmasının normal olduğu, Almanların 2. Dünya savaşında bu yıkıcılığa mağlup olduğunu, herkesin kendinden önceki dönemin daha iyi olduğunu düşündüğünü, en kötü dönemi kendinin yaşadığını düşünmenin normal olduğunu söylüyor. Sıkılmadan bir seferde okunan bir kitap.