2025 29. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2025 01:42
Açıkçası benim çok merak ettiğim bir eserdi ancak bir halt anlamadım. Samuel Beckett tarzını az çok bildiğim ve diğer kitaplarında da ne konu işlediğini bildiğim bir yazar olsa da ilk okuma tecrübemdi. Tamam Godot gelmeyecek isminden bunu anladık da tam olarak neden bahsettiğini anlamadım ben kitabın. Düşünelim haydi. Yorumlara ve yazarın tarzına baktığımızda hafızanın değişkenliğini, hayatın değişkenliğini anlatarak bunun bizim gözümüzde ne derece değişebildiğini mi anlatıyor? Mesela arkadaşımızla olan konuşmalarda bile birbirimizi asla dinlemediğimizi, ne söylersek söyleyelim duyulamadığımızı mı söylüyor? Peki durumların sadece çok kısa sürede değişebileceğini söyleyerek mi bize haber veriyor? Hepsi mi yoksa? Godot ilginç bir oyundu bence. Beğendim mi yoksa beğenmedim mi anlayamıyorum. Tamam yazar da anlaşılmayı düşünmemiş bence. Belki de Rick and Morty #1 dizisindeki Rick gibi hissediyordur kendini bilemedim. Acaba bekleyişlerimizin çok uzun sürdüğünü ve asla gelemeyeceklerini mi anlatmaya çalıştı? Bir noktada varoluşsal problemlerde ölüme gitmek isteyen birinin bunu bile becerememesi ve bekleyişlerin sonucunun her zaman ölüme çıktığını, aslında bizim sadece tek bir şeyi, ölümü beklediğimizi mi anlatmaya çalıştı? Bilmiyorum. Kitap neyi anlattı fikrim yok. Sadece varlığımızın anlamsızlığı bile olabilir anlattığı. Özellikle Lucky karakteriyle ilgili bir şey demeyeyim ama anlaşılamamak ve bunun isteğini mi bize dile getirdi acaba o cümleler dizisinde bize? Belki de düşündüğümüz kadar da iyi anlayamıyoruz dünyayı ama en önemlisi de kendimizi. Bir kendilik manifestosunun bekleyiş hali mi bu kitap? Dediğim gibi bilemiyorum. Anladım diyen varsa bana da açıklarsa sevinirim. Düşünmeyle her şeyi çıkarırım çünkü bu eserden ama aslında anlamsız da olabilir.
Tiyatro
Godot'yu BeklerkenSamuel Beckett · Kabalcı Yayınevi · 200010,1bin okunma