2025 47. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 00:00
Etik nedir sizce? Genel anlamıyla; doğru ve iyi davranışta bulunmak, iyi insan olmak, insanî değerlerde bulunmak vs gelir hepimizin aklına. Peki... Etik bir hareket, toplumsal normlarda mı etik olmalı? Yoksa 3-5 kişilik bir grup kabul etse de etik diyebilir miyiz? İşte “Suikast Bürosu” bunu sorgulatıyor bize. Kitabın Grunya'nın söylediği “Manyaklar. Hepsi manyak.” cümlesi özetliyor. Çünkü bu suikastçı bürosu çalışanları, korkunç insanlar değil; fazlasıyla sevimli ve ikna kabiliyetleri yüksek, son derece sorumluluk sahibi, dürüstlükten ödün vermeyen, görev bilinci yüksek ve mantığa çok önem veren filozoflardır. İşte Winter Hall, geçmişte 2 arkadaşını öldüren bu Suikastçı Bürosu'nu ortadan kaldırmak için gizlice aralarına sızar ve çok önemli birisinin öldürülmesi için 50bin dolara anlaşma sağlar. Büro sahibi Dragomiloff, mantıklı sebepler olduğu sürece babasının bile infazını onaylayabileceğini söyler. Çünkü büronun tek ve en önemli kuralı, infaz sebebinin mantıklı ve toplumun yararına olmasıdır. Hall da bu rahatlıkla öyle bir isim verir ki, tüm suikastçılar etik anlayışları ve mantıkları gereği bu ismin peşine düşerler. Sonrası o kadar heyecanlı ki söylersem büyüsü kaçar, siz okuyun :) Suikast Bürosu, Jack London'ın 1910 yılında Sinclair Lewis'ten 70 dolara satın aldığı 14 hikâye taslağı arasında yer alan hikâyelerden birisi. London, bu taslaktan hareketle 20bin kelime yazar fakat mantıklı bir son bulamadığını öne sürerek romanı yarıda bırakır. (Benim okuduğum kitapta 148.sayfada bırakmış.) Robert L.Fish, romanı tamamlar ve 1963'te yayımlar. Ve Kennedy suikastının olduğu yıl basılması, kitabın teması olan "ulusal güvenlik adına gizli faaliyetlerde bulunan bir hükümetin varlığı" ile birleşince komplo teorilerine inanılırlık katmış. Robert Fish'in hakkını yememek gerekiyor, çünkü 148.sayfadan sonra hikâyenin dinamiği hız kazandı ve sonuna kadar yüksek heyecanla devam etti. Sonu çok başarılıydı. Tam bir gerilim-felsefe-aksiyon romanıydı O kadar çok şey anlatmak istiyorum ki hakkında, kendimi tutmak zorundayım :') Favorilerimde 1.sırada artık kendisi :) Mutlaka ama mutlaka okumanızı tavsiye ederim 🩷 Suikast Bürosu Jack London
Alıntı
Suikast BürosuJack London · Can Yayınları · 20152,773 okunma