Karamazov Kardeşler
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 23:13
Bu bir insan eseri olamayacak kadar gerçekçi ve olağanüstü. Bu eser Suç ve Ceza'yı geride bırakarak benim en etkilendiğim roman oldu. Çünkü okurken olaylardan kendimi çekemeyip, sanki bende yaşıyormuşum gibi gerilimini hissettiğim, kendimi sorguladığım, vicdan muhasebesi yaptığım bir başyapıt. İnsan doğasındaki çelişkiyi, insanın içten içe kendini değersiz hissedip sürekli kendini suçlamasını, Tanrı ve iman ilişkisini, günahların tek suçlusu bireyin olmadığını aslında toplumdaki her birey toplumu içinde taşıdığını anlatmış. Romanın bazı yerlerinde bütün günahkarların gerçekten sevilebilir olduğuna yapılan vurgu aslında kıymık gibi elime batan tek şey oldu. Bir terörist, tecavüzcü, çocuk katili sevilebilir mi ? Pek sanmıyorum. Bu noktada İvan'ın düşüncesi daha gerçekçi gibi geldi bana.Gerçekten bütün günahların sebebi toplum mu? İnsanın içindeki günakarın kontrol edilmesinde en büyük etken bireyin kendisi değil mi ? Gibi gibi... Okuyanlara iyi okumalar dilerim.
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,2bin okunma