2026 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2026 15:46
Kitap bize şunu hatırlatıyor: Üzerinde hoyratça yürüdüğümüz, çoğu zaman hor gördüğümüz ve farkına varmadan tükettiğimiz “zaman”ın hakikatini… Zamanın kıymetini anlatırken, İslam âlimlerinin ömürlerini nasıl bereketlendirdiklerini, vakti nasıl bir emanet bilinciyle kullandıklarını ve bunun için benimsedikleri metotları gözler önüne seriyor. Bu büyük zatların günlerini ilmek ilmek dokurcasına bölmeleri ve her anı bir gayeye yöneltmeleri, okuyucuya derin bir muhasebe imkânı sunuyor. Mümin için zamanın kıymetini bilmek, nimetlerin en büyüğüdür. Zira mümin bilir ki gün bir tanedir; o da bugündür. Bugün, Allah’ın rızasının talep edileceği yegâne vakittir. Yarın sadece bir emeldir; ulaşılıp ulaşılamayacağı meçhuldür. Dün ise çoktan geçmiş, geri dönüşü olmayan bir hatıraya dönüşmüştür. Peygamber Efendimiz ﷺ bu hakikate dikkat çekerek bizleri şöyle uyarmıştır: نِعْمَتَانِ مَغْبُونٌ فِيهِمَا كَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ: الصِّحَّةُ وَالْفَرَاغُ “İki nimet vardır ki insanların çoğu bunların kıymetini bilmez: Sağlık ve boş vakit.” Öyleyse bize düşen; zamanın değerini idrak etmek, onu fuzuli ve lakayıt meşgalelerle heba etmemek ve her anını faydayla değerlendirmektir. Rabbim, cümlemize hayırla dolu, bereketli ve şuurlu bir ömür ihsan eylesin.
Zamanın Kıymeti (Genişletilmiş Baskı)Abdulfettah Ebu Gudde · Otto Yayınları · 20187,4bin okunma