Eser, Simone Weil 'in muhtelif zamanlarda yazdığı ve ölümünden sonra bir araya getirilmiş olan Allah inancı, iyilik, kötülük, acı, umutsuzluk gibi kadim konular üzerine düşünceleri ve tecrübeleri hakkındaki tefekkür notlarını içermekteydi.
İnsanların makul bir zeminde yaratıcı hakkındaki düşünce yolculukları ve deneyimleri her zaman ilgimi çekmiştir bu açıdan severek ve dikkatle okuduğum bir metindi. Sayfa sayısı az olmasına rağmen eserin ihtiva ettiği konular dolayısıyla üzerinde tefekkür ederek okunması gereken bir eser olduğu için biraz vakit aldı.
Weıl' in okuduğum bu ilk eserinde onun düşünce dünyasının derinliğinden ve zenginliğinden oldukça etkilendim.İslam metafizikçileri ve eserleriyle tanıştı mı bilemiyorum fakat fikirleri bana okuduğum islam düşünürlerinin metinlerinden aşina olduğum pek çok konudan esinlenmiş olduğunu hissettirdi Bazı konulardaki fikir ve inançlarını zinhar reddetmiş olmakla beraber benim için ufuk açıcı ve aynı zamanda rahatlatıcı bir yolculuk olduğunu söyleyebilirim
🪻Vesselâm.
Simone Weil Fransız filozof aktivist ve mistiklerinden biriymiş . Küçük yaşlarından itibaren dikkat çekici bir zekaya sahip olan Weıl prestijli bir üniversitede felsefe alanında öğrenim görmüş. Sınıfındaki tek kadın öğrenci olarak dereceyle mezun olmuş.Felsefe öğretmenliği yaparken, işçi sınıfının yaşam koşullarını daha iyi anlamak için öğretmenliği bırakıp bir fabrikada işçi olarak çalışmış.Paris'te Yahudi bir ailede doğmuş fakat inanç ve anlam arayışı onu zamanla farklı ideolojik gruplara yönlendirmiş. Aktif olarak bu gruplarda yer alan Weıl'in bu yoğun arayışları onu hristiyan mistisizmine doğru yöneltmiş. Simone Weil sahip olduğu etik ahlak, inanç ve düşünceleri nedeniyle çevresinde ve ülkesinde yaşanan sorunlardan dolayı rahat bir hayat sürmeyi reddetmiş. Yetersiz beslenme ve kötü yaşam şartlarından dolayı tüberküloza yakalanan düşünür İngiltere'deki bir senatoryumda kalp yetmezliği teşhisi ile henüz 34 yaşındayken hayata veda etmiş.
Evet fikirleri ve düşünce dünyası kadar hayatından da çok etkilendiğim bu hassas ruhlu düşünürün ölüm raporunda:
🪻"Merhume zihin dengesini yitirerek yemek yemeği reddedip kendini öldürdü."
yazmaktaymış.
Simone WeilAllah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler