Kendi yolundan gitme cesareti gösteren kadınlara;
2026 2. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2026 23:27
Saç Örgüsü, üç kadının hayatı üzerinden kadın olmanın, “hayır” diyebilmenin ve kendi yolunu seçmenin bedelini anlatan güçlü bir roman. Kitabın konusu ilk bakışta ayrı gibi görünen üç kadının hikayesi etrafında şekilleniyor. Farklı coğrafyalarda, farklı koşullarda yaşayan bu kadınlar; baskıya, korkuya ve dayatmalara karşı kendi duruşlarını inşa etmeye çalışıyorlar. Kitabın Konusu; ________________ Giulia, ailesinin geleneksel işini ayakta tutmaya çalışırken bir yandan da kendisine biçilen rolü sorgular; başkalarının onun adına verdiği kararları kabul etmek istemez. Kendi hayatını şekillendirmek için risk alması gerekir. Smita, Hindistan’da en alt kastta doğmuş bir kadındır. Kızıyla birlikte aşağılanmayı, yok sayılmayı ve kader diye dayatılan yaşamı reddeder. Tek amacı, kızının aynı hayata mahkûm olmamasıdır ve bu uğurda her şeyi göze alır. Sarah ise Kanada’da başarılı bir kariyere sahipken, anne olduktan sonra sistemin kadınlara nasıl farklı davrandığını fark eder. Güçlü, üretken ve görünür olmasına rağmen, hem iş hayatında hem özel hayatında geri plana itilir ve kendi kimliğini yeniden sorgular. Bu üç kadının ortak noktası, itaat etmeyi reddetmeleri. Susmayı seçmiyorlar. Kendilerinden beklenen hayatları yaşamayı kabul etmiyor, başkalarının çizdiği sınırları aşıyorlar. Kitap boyunca kadınların “hayır” deme özgürlüğünün ne kadar hayati olduğu güçlü bir şekilde hissettiriliyor. Bu sadece bir karşı çıkış değil; insanın kendine duyduğu saygının ve özgüvenin bir göstergesi olarak anlatılıyor. Romanın en etkileyici taraflarından biri, bu üç kadının yollarının görünmez bir bağ ile birbirine bağlanması. Başta fark edilmeyen bu bağ, kitabın sonunda netleşiyor ve gerçekten çarpıcı bir etki bırakıyor. O noktada anlıyorsun ki; yapılan tek bir iyilik, gösterilen tek bir cesaret, bir başkasının hayatında zincirleme bir değişim yaratabiliyor. “Bir insanın iyiliği tüm dünyayı kurtarabilir” fikri, kitabın kalbine yerleşmiş durumda. Yazarın tasvirleri çok güçlü. Mekanlar, duygular ve iç çatışmalar son derece canlı. Okurken sahneler gözünde canlanıyor; kadınların korkusunu, öfkesini, kararlılığını birebir hissediyorsun. Olay örgüsü ise sade ama sarsıcı. Gereksiz detaylarla boğmuyor, tam tersine her olay bir sonrakini daha anlamlı kılıyor. Kitabın sonu beni derinden etkiledi. Çünkü umutlu ama romantize edilmemiş bir umut sunuyor. Kadınların gücünü abartmadan, gerçekçi bir yerden anlatıyor. Bu hikaye şunu net şekilde söylüyor: Kendi yolundan gitmek cesaret ister ama bu cesaret, sadece seni değil, başkalarını da özgürleştirir. Saç Örgüsü, okuduktan sonra insanın içinde uzun süre yankılanan, kolay kolay unutulmayacak bir kitap. Ben çok sevdim, çok etkilendim. Mutlaka tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar, kitaplarla kalın.
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,6bin okunma
1.291 Gösterim
Uçurtma ve Kazananlar uçurtma çocuk kahramının(adını unuttum) yaşamanın devamını anlatıyor
Merve
Önerin için teşekkür ederim 🙏
O zaman devamını da okumalısınız.
Merve
Devamı da mı var, bilmiyordum