Bak, her şey iyi olacak.
2026 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 16:34
Düdüklü tencereyi bilir misiniz? Hani o içinde yemek pişerken üzerindeki küçük siyah minik delikli düdükten 'fiyuuu' diye buhar çıkartır ve ses yapar. Heh, şu an kafam da tam olarak böyle. Beynim pişiyor ve başımdaki tüm deliklerden buhar ve ses çıkıyor. :D Ama yok, bu kötü bir şey değil. Böyle olmasını ben istedim. Bunu ben tercih ettim. Ve bu tercihimden pişman olmak şöyle dursun, memnunum bile. Neyse, ne diyorduk? Heh, Lila... Çok zor bir kitap. Aa dur, önce belirteyim. Bu kitabı okumadan önce mutlaka ama mutlaka Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı okunmalı. Okunmalı ve sindirilmeli. Zen kitabında yazarın, nitelik ve değer arayışını, oğluyla birlikte yaptığı motosiklet seyahatini okuduk. Şimdi de bir yelkenliyle seyahatini ve ahlakın sorgulanmasını ve arayışını okuyoruz. Bu sefer yolculukta ona Lila eşlik ediyor. Zor bir kitap. Ben önceki kitabı da bu kitabı da okurken çok zorlandım. Öyle bölümler var ki, satırları okurken gözlerim sulandı. İçerikte öyle fikirler, öyle düşünceler var ki, yer yer baş ağrısı yaptı bende. Eh, standart yurdum vatandaşıyım; ortalama zeka, anlama kapasitesi ve yeteri kadar bilgi. :D Ben kim köpek kalkıp böylesine, felsefik anlamda sorgulayıcı, bilimsel terim ve tanımların bolca bulunduğu bir kitaba yelteniyorum. :D Zor bir kitap. Kitaptan yazdığım alıntılar, alıntının alındığı bölüme ve kitabın geneline bakıldığında çok sığ kalıyor. Bir kaç satırlık alıntı, koskoca bir bölümdeki fikri, düşünceyi elbette ki yansıtamaz. Alıntı yapacak, "evet, bu güzel bir fikir" "bu, güzel bir bakış açısı" "değerli bir bilgi" diyeceğimiz çok satır var. Altı çizilecek çok satır var. Üstüne çok yazılır bu kitabın, da... Uzatmayayım. Şöyle not almışım ilk satırları okurken; + Sarhoş olup bardan kız götürmek ve nitelik metafiziği hakkında yazmak yaşamın bir parçasıdır. Hımm. Bu kadar basit değil. :) Ve biterken; Kitaptan; Yaşarken sen, Ölü biri ol. Tamamen ölü ol, Ve sonra canının istediği yap. Bak, her şey iyi olacak.
LilaRobert M. Pirsig · Ayrıntı Yayınları · 2005111 okunma