Star Maker, İngiliz felsefeci ve yazar Olaf Stapledon'un milyarlarca yıla yayılan olayları zaman ve mekan ayrıntıları ile derinlemesine anlattığı bilimkurgu romanıdır.
Romanda yazar okuru güneş sisteminden çoklu evrene, zaman ve mekan algısı içerisinde yıldızlararası bir uzay yolculuğuna çıkarıyor. Yazarın anlatım tarzı diğer bilimkurgu romanlarından biraz farklı. Bunu sayfalar arasında gezinirken daha iyi anlıyorsunuz. Sanki bir kurgu değil de belgesel izliyormuş gibi hissettiriyor. Kurduğu cümleler, kullandığı renk skalası ve canlıları tasvir ederken kullandığı betimlemeler okuru da bu serüvene dahil ediyor.
Bir tepede yıldızları seyrederken Tanrı'nın varlığını sorgulayan anlatıcı karakterin bilinci bedeninden ayrılarak uzayda yıldızlar arasında savrulmaya başlar. İlk başlarda kozmoz onu etkilese de yalnızlık çeker ve zeki yaşam belirtileri aramaya başlar.
Simbiyotik canlılar, evrimleşmiş balık, bitki, böcek, kuş insanlar, kompozit beyinler, tat duyuları ile iletişime geçenler, nautiloidler(kabuklu yumuşakça) gibi farklı yaşam formlarının bulunduğu gezegenleri ziyaret eder. Onların yaşamları hakkında bilgileri elde ettikten sonra burada edindiği dostları ile zihin birlikteliği yaparak kendi evrenine dönüş yolunu aramaya başlar.
1930'lu yıllarda yazılan eser bilimkurgunun yanında toplumların oluşturduğu kültür ve çeşitliliği inceleyen sosyal antropoloji ve felsefik düşünce bakımından da önem arz eder.
İlk kitabı Son ve İlk İnsanlar da Homo Sapiens in evrimininden bahseden yazar Star Maker eserinde de kozmik evrende başka yaşam formlarının arandığı büyüleyici bir geziyi anlatır. Aklınızda olsun...
@cemyayinevi
@burcununseckileri ile okuyoruz