Siyasallaşmış kültürün içinde güç kazanmaya dair
2026 3. kitabı
Egalité Sherry B. Ortner, değerli bir Amerikalı kültürel antropolog. Daha önce, önem verdiği Geertz üzerine, kendi yazısını da içeren derlemesini okumuştum. Bu defa giriş ve altı makalesi de kendisine ait olan derlemesini okumuş bulunuyorum. Kısaca özetlemek isterim; İlk makalede işçi sınıfının ve orta sınıfının söylemindeki cinsellik kavramlarının altında "sınıf"ı arıyor. Makalenin son bölümünde bu arayışın belki de en iyi şeklinin kurgu yapıtları olduğuna dair örnekler gösteriyor. İkinci makalesinde, egemenliğe karşı direniş konusunu çok iyi ele alma potansiyeli olan bir bilim dalı olmasına rağmen etnografiden uzak kalma sorununu ele alıyor. Bu makalenin sonunda da ilkindeki gibi kurgusal yapıtları ele alıp bunlardaki uzaklığı tartışıyor. Üçüncü makalede, kimlik (temel olarak etnisite, ırk) kavramının altında sınıfı arıyor. İnceleme alanına giren orta sınıf Yahudi lise öğrencileriyle yaptığı görüşmelerden örnekler veriyor. Sonraki makalede, Amerika'da gündeme gelen X kuşağının medyaya yansıyan ve "beyaz" şeklinden farklı olarak, meseleyi orta sınıfın dönüşümlerini olarak inceliyor. Alt ve üst orta sınıfların bu sorunu farklı deneyimlediklerini ve algıladıklarını gösteriyor. Beşinci makalede, öznellik kavramı üzerinde duruyor. Güç ve bağımlılığın aşılması için öznelliğin önemli olduğunu düşünüyor. En çok değer verdiği Geertz'in bu konudaki fikirlerini inceledikten sonra, Jameson (1984) ve Sennett'te (1998) bu konuya dair yararlı olacak fikirleri tespit ediyor. Sonuncu makalede, aktörlük (agency) ile güç ilişkisini ele alıyor. Sosyal bilimler literatürünü tararken kendisi gibi aktöre/öznelliğe en fazla önem verenin sosyal tarihçi William H. Sewell Jr olduğunu söylüyor. Bu aktörlük ve güçlenme veya güce (egemenlik ve eşitsizlik) karşı durma arayışının amacı kişisel özerklik sağlanmasıdır. Bu vesileyle, ikinci makalede ele aldığı direniş burada yarar sağlayan bir kavram olarak değerleniyor.
Anthropology and Social TheorySherry B. Ortner · Duke University Press · 20061 okunma