2026 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2026 09:43
Heideggerci bakış açısıyla içine fırlatıldığımız dünya karşısında en azından sayısız yıl boyunca biriktirilen birtakım genetik kodlar ve ebeveyn-toplum-aile ekseninde kültürel bir bakiye içerisinde benliğimizi insa etmekte iken teknolojinin, iletişimin ve biyolojimizin bir nebze de olsa uyumlu gidişi söz konusuydu. Ancak malum olduğu üzere sanayi devrimi-elektrik-kapitalizm-internet-enformasyon çağı döngüsünün hızı insanın sosyal evriminin takip edemeyeceği bir devinim hızında ilerledi. Bununla birlikte günümüzün dijital çağında değişen tüm iletişim kodlarının "eşlikçisi" değil artık "sürüklenicisiyiz" diyor Han. Yalın Alpay'ın söylemiyle Freud'un Süperegosu'ndan Panaptikon'a hızlı bir geçiş ve bunun ötesinde dijital bir panaptikon ile herkesin herkesi gözetledigi hem Big Brother hem de mahkum olduğumuz, özgürlük kavramiyla tutsak edildiğimiz bir hapishane artık bu dünya. Google glass, instagram, facebook, X... Artık herkes her yerde ve her anda. Enformasyonun eksponansiyel artışı karşısında anlatı üretemiyoruz. Bu hız başımızı döndürüyor ve tüm edinimlerimiz, sosyal kişisel degerlerimizle birlikte bu akıntıya kapılıyoruz diyerek günümüz dijital dünyasına açık bir şerh düşüyor bu eseri ile. Tavsiye olunur.
Sürünün İçindeByung-Chul Han · İnka Yayınevi · 2024278 okunma