···Okunma: 05 Ocak 2026 12:47 Yaşar Kemal’in akıcı sade diliyle sunduğu trajik bir hikaye. Anadolunun topraklarında herkes tarafından beğenilen istenilen kadın olmak. Cahillik, körlük, bağnazlık dolu insanların arasında doğru küçük bi çocuk olmaya çalışmak.
Hasan yedi sekiz yaşlarında bir çocuk. Annesi Esme köyünün en güzel kızıyken sevdalısı Abbas hapse girince Hasan’ın babası Halil Esme’yi arkadaşlarıyla birlikte kaçırır ve karısı yapar. Esme bir yıl kimseyle konuşmasa da oğlu Hasan olunca kabullenip alışır artık hayatına. Sonra bi gün Abbas hapisten kaçarak unutamadığı Esme’nin yanına gelir kocası Halil’i öldürür. Halil’in kardeşleri de Abbas’ı öldürürler ama içlerindeki intikam ateşi sönmez. Halil’in başına bu olayları açtığı için Esme’yi de öldürmek isterler fakat Esme’nin abileri zenginler eşkiyalar. Buna kendileri cesaret edemez ve sürekli sekiz yaşında ki Hasan’ı işlemeye başlarlar annesini öldürmesi için. Buna zamanla bütün köy halkı da dahil olur. Öyle bi noktaya gelir ki artık kimse “sende adam mısın be” diyerek sekiz yaşındaki Hasan’ın yüzüne bakmazlar. Hasan bunca baskı arasında küçücük yüreğiyle izler her şeyi.
Kısa akıcı bir hikayeydi. Çok beğendim. Tamamen Anadolu zamanın insanını yansıtmış. Eminim hala vardır bu tarz cahillikler. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar diliyorum.