Bir dönem işsiz kalan, bu dönüşümü yaşamıştır.
2026 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2026 16:23
Çok az sayfalı bir kitabın bu kadar etkileyici olmasını beklemiyordum. Okurken beni hüzünlendiren ve bu Dünya'da insana, eğer ki bir inancı varsa yaratıcısından yoksa kendisinden başka kimsenin sınırsız/süresiz değer vermeyeceğini gösteren bir eser olmuş. Gregor; ailesi için sürekli fedakarlık yapan, dönüşüm yaşadığı sabah bile kalkıp işe gitmeye çalışan, kendi hayatından çok onlar için endişelen, ama ailesi Gregor zor duruma düşünce ilk andan itibaren babasından daha sonra annesinden ve en sonunda kardeşinden duygusal darbeler yiyerek dışlanan, yaşamının son anında bile kardeşinin kendisinden kurtulmak isteğine dahi hak veren biri. İlk karşılaştıları an çok utanç verici... Babası öfkeleniyor, çünkü Gregor'un işveren vekili evde bu olaya şahit oluyor işe gidemeyecek ve eve gelir getiren tek kişi Gregor. Annesi utanç duyuyor, çünkü aklı kim ne der! derdinde. Yeterki kimse onu böcek şeklinde görmesin. Başta merhametli yaklaşan kardeşi bile son dönemde en acımasız teklif ile aileye gelen bir kişi. Oysa abisi herkesten ve her şeyden çok ona değer veriyor. Aslında Kafka, Gregor'u böceğe dönüştürerek onun ruhsal çöküntüsünü fiziksel bir değişim ile bize aktarmış. İlk baş iletişim bile kurabilirken zamanla birbirlerini anlamıyorlar, bir süre sonra Gregor göremiyor, sonrasında yaraları sebebiyle daha az hareket edebiliyor. Bunların hepsi zamanla yaşadığı ruhsal sıkıntıların derinleşmesidir. Ölürken bütün ağrılarının dinmesi de ruhunun beden hapishanesinden kurtulmasıdır. Beni en çok üzen kısım Gregor öldükten sonra ailesine gelen huzur oldu. Sanki başlarına gelen her belanın her mutsuzluğun her kötülüğün sebebi Gregor'muş gibi... Bizim için çıkarılacak ders; ailemizin bile bir süre bize değer verip katlanabileceği ve sonrasında vefasızlık yapabilme ihtimalinin olduğunu çok güzel anlatmış. Tabii ki her aile ya da her kişi böyle olmaz. Ama bu ihtimali de hiç bir zaman unutmamamız ve zamanında bize bunu yapmaz dediğimiz kişilerden yediğimiz hançerleri hatırlamamız gerekir. Dönüşüm Franz Kafka Şahin
DönüşümFranz Kafka · Yapı Kredi Yayınları · 2020267,6bin okunma