2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 12:59
Sana Gül Bahçesi Vadetmedim’i bitirdim; ancak kitap benim için oldukça yavaş ilerledi ve açıkçası merak duygumu hiç canlı tutamadı. Okurken defalarca “Bu kitap ne anlatıyor?” diye sorguladım. Aslında anlatılan, varlığının bir parçası olduğu dünyayı kabullenemeyen 16 yaşındaki Deborah’ın hikâyesi. Arka kapağı ilk okuduğumda oldukça heyecanlanmış, konunun beni derinlere götüreceğini düşünmüştüm; fakat ne yazık ki yazarın ele alış biçimi bende aynı etkiyi yaratmadı. Konuya baktığımızda oldukça tanıdık ve insana dair bir meseleyle karşı karşıyayız. Joanne Greenberg, uzun yıllar gerçek ismini gizleyerek Hannah Green takma adıyla eserler vermiş bir yazar. Antropoloji profesörü olan Greenberg’in şizofreni üzerine yaptığı akademik çalışmalar ve özellikle ilaç kullanmadan bu hastalıktan kurtuluş sürecini ele aldığı belgeseli oldukça dikkat çekici. Ayrıca Yahudilerin katledilmesiyle ilgili birçok eser kaleme almış, bu çalışmalarıyla da ödüller almış bir isim. En bilinen eseri ise Sana Gül Bahçesi Vadetmedim. Tüm bu güçlü arka plana rağmen, roman yazımı konusunda yazarın eksikliği net bir şekilde hissediliyor. Kurgu neredeyse yok denecek kadar zayıf; zaten eser büyük ölçüde gerçek bir yaşam öyküsüne dayanıyor. Deborah’a şizofreni teşhisi konulup akıl hastanesine yatırılmasıyla birlikte hikâye başlıyor. Kendine yer bulamadığı bu dünyadan kaçarak zihninde başka bir evren yaratan Deborah, kitap boyunca bu iki dünya arasında gidip geliyor ve olay örgüsü de bu gelgitler etrafında şekilleniyor. Ne yazık ki benim için bu güçlü konu, anlatım açısından yeterince derinleşemedi ve okurla bağ kurmakta zorlandı.
Duygu ve Düşünce
Sana Gül Bahçesi VadetmedimJoanne Greenberg · Metis Yayınları · 202119,3bin okunma