2026 3. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 20:45
Emil Michel Cioran Gözyaşları ve Azizler Aslen Rumen olan Emil Michel Cioran 25 yaşındayken yazdığı Gözyaşları ve Azizler isimli eserini önce Rumence yazıyor. Sonraki yıllarda Sonda Stolajan ile birlikte Fransızca'ya çevirmiş. Kitap genel olarak üç bölümden oluşuyor. Birbirinden bağımsız pasajlardan oluşan aforizmalar... Kitabın çevirmeni Sonda Stolajan önsözünde Cioran için diyor ki: Onun yapıtlarıyla yakınlaşanların keşfettikleri şey "Cioran Etkisi"dir. Çevirmene katılmamak mümkün mü?. Bence de Cioran Etkisi diye bir şey var. Okudukça, derinleştikçe içine çeken bir girdap gibi her Cioran kitabı okuduğumda hissettiğim bu olağanüstü etki, zihnimin karmaşık labirentlerinde yolculuğa çıkmak gibi... Kitapta ağırlıklı olarak bahsettiği konular; Tanrı, din, acı, müzik, yalnızlık, ölüm, azizler ve gözyaşları... Düşündüren, durup duvara baktıran kitapları seviyorum ve Cioran bu etkiyi çok iyi veren bir yazar. Okunmalı! Kitaptan birkaç alıntı: "Her şey hiçbir şeydir." "Tanrı'ya yer açmak için sularını çeken bir deniz gibiyim. Tanrısal emperyalizm insanın geri çekilmesini gerekli kılar." "Gece gündüz okumak, ciltleri yutmak, uykusuzluklar... Çünkü hiç kimse öğrenmek için okumaz, unutmak için okur insan."
Gözyaşları ve AzizlerEmil Michel Cioran · Jaguar Kitap · 20151,441 okunma