Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 06 Ocak 2026 22:20 J.M. Coetzee, bu sarsıcı modern klasiğinde okuru Güney Afrika’nın apartheid sonrası sancılı atmosferine davet ederken, insan ruhunun en karanlık ve çıplak duraklarından biri olan "utanç" kavramını cerrahi bir titizlikle inceliyor. Profesör David Lurie’nin yaşadığı etik çöküşle başlayan süreç, bir adamın sadece toplumsal itibarını değil, tüm varoluşsal zeminini kaybedişinin öyküsüne dönüşüyor. Eser, kişisel bir hatayı sadece bireysel bir pişmanlık olarak değil; mülkiyet, güç, şiddet ve değişen toplumsal dengeler üzerinden bir ulusun hafızasıyla ilişkilendirerek anlatıyor. Coetzee’nin dili son derece ekonomik, süssüz ve mesafelidir; bu bilinçli sadelik, anlatılan trajedinin etkisini daha da derinleştiriyor. Lurie’nin kızı Lucy ile olan ilişkisi ve kırsalda karşılaştıkları şiddet, okuru "haklı-haksız" ikileminin ötesinde, insanın hayatta kalma ve kabullenme sınırlarıyla yüzleştiriyor. Bu, sadece ahlaki bir düşüşün değil, aynı zamanda insanın kendi doğasındaki o evcil olmayan tarafla, hatta bir tür "hayvanlaşma" süreciyle barışma çabasının hikâyesidir.