·79 syf.····Okunma: 07 Ocak 2026 01:22 *!Spoiler İçerir!*
Uzun süre sonra okuma alışkanlığımı geri kazanmak için verdiğim savaşın ilk başarısı “Medea” Bir süredir gerçekten neredeyse hiç doğru dürüst kitap okuyamıyordum bu sebeple ince ve beni içine çekmesi gereken birkitap bulmalıydım ve Medea tam aradığım litap oldu. Yunan Mitolojisine ve tiyatro oyunlarına zaten bayılıyorum ve Medea hakkında da daha önce bir podcast dinlemiştim. Aradan zaman geçmiş olsa da hafızamdaki kırıntıları da birleştirerek yaptığım bu okuma benim için güzel bir balangıç oldu.
Hikayeye gelirsek, Medea’nın uğrunaevini barkını bırakıp uzaklara geldiği ve çocuklarının babası olan İason’un ülkenin prensesiyle Medea’yk aldatmasına dayanıyor. Bunu öğrenen Medeaağlanır sızlanır, çok kötü günler geçirir. Prensese ve ailesine de demediğini bırakmaz. Bunun üzerine ülkenin kralı ailesini korumak amacıyla Medea’yı sürgün etmek ister.
Ancak Medea’nın planları son bulmamıştır ve kralsan hazırlanmak için ekstra bir gün ister ve kral kabul eder… İşte burda asıl olaylar başlar.
Bütün olayları detaylıca yazmak istemiyorum çünkü zaten kısa bir kitap ancak bazı çıkarımlarım var.
İason’un Medea ile konuşmasında ‘ben sizin için yaptım’ manipülasyonu çok tanıdık değil mi? Dürtüselliğini kontrol edemeyen ve sonrasında da anlamsız bahanelerin ardına sığınarak kadından anlayış bekleyen erkek modeli… Hayatımızda kendi başımıza gelmemiş olsa bile -ki hiçkimsenin başına gelmemiştir umarım- mutlaka etraftan duymuşuzdur. Sevgili bunu deneyen kişiler inanın ki bunu ayırt edebiliyoruz.
Medea’nın da kendi çocuklarını öldürmesine hiçbir anlam veremedim gereği de yoktu bence ne güzel Aegeas’tan koruma almışsın, kocaman Güneş baban -çeviride böyle yazılmış ama muhtemelen Helios’tan bahsediyor- sana uçan araba falan göndermiş çocuklarını da alıp gitsene.. Ama Yunan tragedyası işte, böyle büyük bir olay olmadan kapanamazdı, kadın yapmasa hiç olmazdı zaten.
Üzerine düşündüğüm ve bana keyif veren bi kitap oldu. İnceleme yazabilecek gücü kendimde bulabildiğim için de çok mutluyum umarım bu istikrarda devam edebilirim.
Buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ederim.
Herkese iyi okumalar.