Batının sapkın düşüncesinin kökeni Tanrılık Taslama
2026 5. kitabı
Amerikalı filozof ve düşünce tarihçisi Lovejoy Varlık Zinciri kitabında Batının düşünce alt yapısının başından bugüne kadar beslendiği filozofları ve bu filozofların batı tarafından nasıl anlaşıldıklarını izah etmeye çalışmış. Platondan başlayarak Bruno, Pascal, Kepler, Kopernik, Sipinoza, Leibniz, Kant ve Romantikler gibi önemli düşünürlerinin düşüncelerinin nasıl şekillediğini anlatıyor. Varlık Zinciri, Tanrı ile başlar, melekler, insanlar, hayvanlar, bitkiler aracılığıyla minarellere kadar iner. Çokluk, mertebeleşme ve devamlılık ilkelerinden müteşekkil bu şema nerdeyse tüm filozoflar tarafından varlığı anlamlandırmak için kullanılmıştır. Varlık zincirine bakış açısı bugünkü Batı düşünce alt yapısının da temellerini oluşturmaktadır. Alt katmandakiler sürekli olarak üst katmana çıkmak ister. İnsan da aslında Tanrı olmak istemektedir. İnsanın isyanı Tanrı olmak istemesinden kaynaklıdır. Kemale erdiğini zanneden Beyaz adam, yer yüzündeki tanrı olarak öldürme, demokrasi getirme, sömürme hakkına elbette ki sahiptir. Dünya Beyaz adamın bu sapık düşüncesinin karşılığı olarak buhran içindedir. İslamda ise Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmak tabiri vardır ki insanın gerçek insanlık mertebesini kazanması kamil insan olmasını ifade eder. Eğer insan bu ahlakı kaybederse, hayvandan daha aşağı düşecektir… keşke toprak olsaydık diyecektir… Çokluk Kavramı: Herşeyin bir olduğu görüşü Süreklilik ilkesi; Devimsiz evrim düşüncesine süreklilik denmektedir. Yeter Sebep ilkesi; Her şeyin bir nedeni veya sebebi olması gerekir, eğer yoksa yeterli sebep yok demektir.
Felsefe-Düşünce
Büyük Varlık Zinciri Bir Fikrin TarihiArthur O. Lovejoy · Dergah Yayınları · 09 okunma