2026 5. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 23:09
Mehmet Celal Kuşdili'nde Eserde; arkadaşıyla oradan oraya dolaşan ana karakterin, bir gün bir genç güzeli beğenmesi ile başlayan olaylar, hayatlarını birleştirmelerinin ertesinde yaşadıkları ve başlarından geçen olaylar ile şekillenirken, bir başka kadın karakterin hikayeye dahil olması ile çığırından çıkar. • ... Ne kadar bedbahtmışım! Oh! Şimdi dövünüyorum, saçlarımı yoluyorum! Kendi kendime, kendi nefsime "Niçin vardın, niçin bu alçak herife vardın?" diye haykırıyorum! (Sayfa 42) • Âşık kendini kör, dört etrafını duvar sanırmış. (Sayfa 50) • Vuslat çoğalıyor, vuslat çoğaldıkça lezzet azalıyor, lezzet azaldıkça iki kalp birbirinden yavaş yavaş uzaklaşır gibi oluyordu!.. (Sayfa 50) • Oh! İnsan bu hayattan da usanıyor! (Sayfa 55) • Dünyada ilelebet devam eden hiçbir şey yoktur! (Sayfa 56) • Dünyada hangi derdin çaresi bulunmaz!.. Ölüm dışında!.. (Sayfa 56) • ... bu dünyada hiç kimse kabahati üzerine almaz! (Sayfa 82) Refet karakteri, karaktersiz bir varlık. İstediğini elde ediyor, sonra gözü başka şeye kayıyor ve başka bir şey istiyor. Ama sahip olduğundan da vazgeçemiyor. Klasik karaktersizlik davranışı. Bu karakterlerin laubaliliği benim yazım dilimi de laçkalaştırdı. Vicdansızlar. Bu kişiden nefret ettim. Zoru ne asla anlamadım. Aklı da kıt olmalı, başka bir açıklamam yok çünkü. Nurhayat, masum bir kadın. Ama yaşanmışlıklar, beklenmedik darbeler bir hayatı ne hale çeviriyor son bir iki sayfada üzülerek okuyoruz. Olan sana ve seninle gelene oldu ne yazık ki. Rozali, bu kadına da suç bulmazdım ama işin başında bir şeyi fark ediyor, soruyor da, aldığı cevapla doğruluyor üstelik, lâkin bu gelişen olaylara engel olmuyor. Kadının kendi savunmasında değindiği bir noktaya hak vermemle birlikte kendisini suçladığımı da söylemem gerekecek. Bazı şeyler tek taraflı değildir ve olmaz da. Biraz da senin yapman gerekenler vardı, mesela en basiti yaşadıklarından ders almak gibi. Çok üzücü. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Kuşdili'ndeMehmet Celal · İş Bankası Kültür Yayınları · 2021522 okunma
M. T.
NEDEN?!! diye bağırmak istiyorum. Koskocaman bir NEDEN? Anlamıyorum, her okuduğum kitapta neden birisi ya da birileri aldatır. Başka içerik mi yok Allah aşkına. Usandırdı bu hal beni. Gerçekten ziyadesiyle usandım şu içerikten!