···Okunma: 10 Ocak 2026 00:00 Kiralık Konak, bireysel hatalardan çok düzenin insanları nasıl dönüştürdüğünü gösterir. Kimse tam anlamıyla suçlu değildir ama kimse masum da kalamaz. Yakup Kadri bu kitapta kimseyi tek başına suçlamıyordu. Asıl suçlu, geçiş döneminde pusulasını kaybetmiş olan toplumdu. Ne eskiyi koruyabilmişler ne yeniyi gerçekten anlayabilmişler. O yüzden herkes biraz yarım, biraz mutsuz, biraz yalnızdı.
Naim Efendi’nin konağı gelenek, ahlak ve sabır üzerine kurulmuş eski bir dünyayı temsil ederken, Seniha ve çevresi köksüz, aceleci ve doyumsuz yeni zamanı simgeliyordu. Bu iki dünya yan yana durur ama asla anlaşamaz.
Naim Efendi… Kimseye bağırmıyor, kimseyi suçlamıyor, isyan etmiyor. Ama tam da bu yüzden insanın içini parçalıyor. Değişime direnen biri değil aslında; anlamaya çalışan ama yetişemeyen biri. Eskiyi savunmuyor, sadece onurunu, hatıralarını, ölçüsünü korumaya çalışıyor. Kimseye yük olmamaya çalışırken, farkında olmadan herkesin yükünü sırtlanıyor. En acısı da şuydu bence: O, yanlış bir şey yapmadı ama doğru bir dünyada da yaşamıyordu artık. Seniha’nın hoyratlığı, Faik Bey’in sorumsuzluğu, apartmana taşınma… Bunların hiçbiri tek başına onu öldürmedi. Yavaş yavaş silinmek öldürdü Naim Efendi’yi. Görülmemek, anlaşılmamak, “artık senin devrin geçti” denmeden hissettirilmesi…
Seniha… Hayatla derdi var ama bunun bedelini en masum olana, yani Naim Efendi’ye ödetiyor. Özgür olmak istiyor ama özgürlüğü sorumluluktan kaçmak sanıyor. Batılı, modern, güçlü görünmek istiyor ama içi boş bir hırs ve doyumsuzluk içine düşüyor. En sinir eden tarafı da kırdığı şeylerin farkında bile değil. Fakat Seniha kötü karakter değil aslında. O, yeni zamanın ruhu. Hızlı tüketen, sabırsız, köksüz, “canım ne isterse” diyen bir ruh hâli. Evet gıcık oluyorsunuz ama şurada çok ince bir detay var: Seniha da mutlu değil. Sadece mutsuzluğunu gürültüyle yaşıyor.
Seniha’nın Avrupa’ya geziye gidişi… Özgürlük gibi sunuluyor ama aslında kaçış. Ne kendini buluyor ne de bir yere ait oluyor. Batı hayali, içi boş bir savrulmaya dönüşüyordu.
Ailenin konaktan apartmana geçişi… Bence kitabın en acı sembolü. Sadece mekân değişmiyor; hatıra, kök, saygı ve birlikte yaşama kültürü de terk ediliyor. Apartman daha modern ama daha soğuk, daha yalnız.
Naim Efendi’nin acıları… Sessiz bir trajedi. Kimseye yük olmamaya çalışan, değerleriyle yaşayan ama yeni dünyada fazlalık gibi görülen bir adam. Onun çöküşü, eski bir medeniyetin çöküşü gibiydi.
Hakkı’nın şehit oluşu… En ironik nokta. Gerçek fedakârlığı yapan, bedel ödeyen kişi o ama aile içindeki dağılmayı kurtaramıyor. Toplumun yükünü taşıyanlar hep görünmez kalıyor.
Faik Bey… Savrulmanın, sorumsuzluğun, “bir şeymiş gibi yaşayıp aslında hiçbir şey olmamanın” vücut bulmuş hâliydi.
Romanın en sarsıcı yanı ise şudur: Değişim kötüleri değil, iyileri ezer. Naim Efendi’nin iyi niyeti hayatta kalmaya yetmez; Hakkı’nın idealleri şehitlikle yarım kalır; Faik Bey ve Seniha ise yeni düzenin boş özgürlük vaadine kapılıp savrulur.
Sözün özü şudur ki: Köklerinden kopan özgürleşmez, sadece savrulur. Zaman değişir ama bedelini her zaman insanlar öder!