Esarette Ruhun Özürleşmesi
2026 17. kitabı
Kemal Tahir bu romanda bizi sadece işgal altındaki bir şehre değil ışgal altındaki bir ruhun uyanışına davet ediyor. İstanbul İngiliz ve Fransız askerlerinin çizmeleri altında ezilirken biz bu çöküşü bir paşa oğlu olan avrupa görmü, hayata biraz yukarıdan bakan Kamil Bey’in gözünden izliyoruz. ​Kitabı okurken beni en çok etkileyen şey Kamil Bey’in konforlu dünyasından çıkıp vatanın o kanlı ve tozlu gerçeğiyle yüzleşme süreci oldu. Kamil Bey sadece şehrin esaretine tanık olmuyor kendi içindeki o aydın yabancılaşmasını da bir kenara bırakarak gerçek bir halk kahramanına dönüşüyor. Kemal Tahir o sert üslubuyla bize şunu fısıldıyor.Şehir esir olabilir binalar işgal edilebilir ama insanın fikri ve vicdanı teslim olmadığı sürece zafer hala mümküdür.​Benim için bu kitabın en özgün yanı milli mücadeleyi cephedeki askerden ziyade İstanbul’un gizli dehlizlerinde matbaalarında ve paşa konaklarında verilen o sessiz ama devasa kavgayla anlatmasıdır. Kemal Tahir tarihsel karakterlerle kurgusal karakterleri öyle bir harmanlamış ki okurken Galata’nın ara sokaklarında gizli bir bildiri dağıtıyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz.
Duygu ve Düşünce
Esir Şehrin İnsanlarıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 201913,3bin okunma