Ateş Ağacı
2025 17. kitabı
Kitabın isminin geldiği yerden başlamak isterim düşündüklerime. Allah(c.c.)’ın Vadi-i Mukaddes’te Hz.Musa’ya ateş ağacı olarak görülmesinden dolayı verilmiş kitabın ismi ve sonuyla da güzel bir bağlantı kurulmuş böylelikle. Takdim kısmından sonuna kadar beni oldukça etkileyen bu romanda aşk kavramı ve hayat anlayışları üzerinde bolca durulmuş. Takdim kısmında aşk kavramını hem felsefik hem de dini boyutta düşünürlerin neler söylediği üzerinde durulup, kitaba hazırlık yapılmış bir bakıma. Ben kitabı iki aşamada değerlendirdim. Cemil burjuvazi hayatın içinde doğmuş, büyümüş bir gençken amcasının istediği yüksek mevkilere çıkmayı reddeder ve Bursa’ da bir mektepte muallimlik yapmaya başlar. (Eski Bursa betimlemeleri ayrı bir cezbediciydi benim için.)Bu aşamada dünyayı yaşamaktan kaçıp hayatı yaşamaya odaklanan Cemil’ in kendi iç dünyası ve hayatta ne aradığı çok iyi yansıtılmış. İkinci aşamada Bursa’ya yabancı bir jeolog olan Juliet’ in gelmesiyle tepetaklak olan Cemil’in duygu dünyası adını verebiliriz. Hikayenin sonu ise çok çarpıcı. Ulaşılmak istenen aşka ulaşıldı mı? sorusunu akıllara getirirken ateşin üstüne susuz konan çömleğin tabiî olarak çatlaması hakikati bir kere daha gösterir. “Göklerin dönüşünü aşkın dalgalarından bil; aşk olmasaydı dünya donar kalırdı.” ~Mevlana
Ateş AğacıSâmiha Ayverdi · Kubbealtı Neşriyatı · 2002611 okunma