Çok bilinen ve hiç bilinmeyen o şair:
2026 7. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 01:49
Yoldan geçen birine bir Türk şair söyleyin deseniz muhtemelen herkesin ilk üçünde olacak olan bir şairdir Özdemir Asaf. Mutlaka herhangi bir dizesi duyulmuştur. Şairi ve kitaplarını herkes biliyordur ama aslında kimse bilmiyordur/tanımıyordur. Hatta ona ait olmayan bir dizeyi bile ona ait sanıyordur. Lavinia'yı duymayan gözüme görünmesin diyormuşum ;) Ne kadar popüler olsa da ben bu şairin hakkının verildiğini düşünmüyorum. Bazı şairler öldükten sonra bile hak ettiği popülariteyi göremezken Özdemir Asaf'ı da onun popülaritesi gölgelemiştir. Önce çıkan birkaç şiiri diğer şiirlerini ve kitaplarını arka planda bırakmıştır bence. Lavinia her ne kadar güzel olsa da ondan daha güzel şiirleri olduğunu haber vereyim istedim ;) Biraz da kitaptan ve dilden bahsedecek olursak muhtemelen bilmediğiniz hiçbir kelime yok. Dil oldukça sade ama yoğun. Bazı şiirlerin anlaşılmazlığı ve bunların art arda olması beni birazcık bunalttığı için iki puan kırdım. Çünkü okuduğum zamanlar ve psikolojim üzerinde uzun uzun düşünmeye müsait değildi. Böyle diyerek de göz korkutmayayım, bazı dediklerini anlamasanız bile onun güzel olduğunu estetik bir hazla hissediyorsunuz. Bir de şiirler üzerine düşünecekseniz eğer başlığıyla beraber düşünmeniz size bol şiddetli beyin fırtınaları yaptırır çünkü bazı başlıklar neredeyse ayrı şiir eder :) Ayrıca kitabı ilk okuyuşum değil. Özdemir Asaf şiirlerini özlediğim için ince kitaplarındansa kalın ve şiirlerinin toplanmış halini okuyarak genel bir reread yapmak istedim. Kitaptaki bazı şiirleri anlayamamış veya üstüne düşünmemiş olmam hala başucu kitaplarımdan biri olduğu gerçeğini değiştirmez. Siz bu hatayı yapmayın ve sadece okumak için okumayın. Benim birçok yerde "yaa, hiç böyle düşünmemiştim" dediğim yerler oldu. Ayrıca şairimizin iki dizelik şiirlerine bile uzun uzun açıklama yapılabilir. Bu yüzden tadını çıkararak okuyun. Hatta benden tavsiye kısık sesle Toygar Işıklı fon müzikleri eşliğinde okuyun, o zaman tadından yenmez :) Bir de bu kitabın alıntılarını okumadan kitabı okuyun. Umarım eklediğim bir milyon alıntıdan sadece birkaçı karşınıza çıkmıştır. Son olarak buradan yayınevlerine seslenmek istiyorum. Her şiir ayrı bir dünyadır deyip iki dizelik şiirleri bile sayfada tek olarak basmanız çok incelikli ancak günümüz ekonomik koşullarını ve kağıt israfını da göz önünde bulundurarak en azından bir sayfada iki şiire yer vermeniz önerisini göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. Ve bunu az çok şiirden anlayan ve şiir kitaplarına ve basımlara özellikle dikkat eden biri olarak söylüyorum. Ben yine yanlışlıkla uzattım galiba :) İnceliklerin şairi Özdemir Asaf'ın iki dizesiyle bitireyim o zaman ben de: "Onlar silinir gider Ben yazar giderim..." Tavsiye ettiğimi söylememe gerek yok sanırım. Keyifle okuyunuz. Kitapla kalın, şiirle kalın, hoşça kalın, yalnız kalmayın...
Çiçek SenfonisiÖzdemir Asaf · Yapı Kredi Yayınları · 20229,4bin okunma
Hiç alıp bir kitabını okumasamda karşıma çıkan bir sürü alıntıdan cidden çok iyi bir şair olduğu anlaşılıyor bence. En kısa zamanda şiirlerini alıp okumak istediğim bir şair kendileri🤍
s.âye.
☆Astraea☆ ne demekk, düşüncelerini bekliyorum 🥰
Sayfanın büyük kısmının boş olması belki biz de kendimizden bir şeyler ekleyelim diyedir?
s.âye.
Bunu ben de düşündüm (hatta ekledim de hfjhfg) ama bence biraz daha dolu olsa pek bir şey kısıtlanmış olmaz 🙃