Pera Palas Oteli
“Sağımızda, 1893-95 yıllarında Fransız Mimar Alexander Vallaury tarafından yapılan ünlü Pera Palas Otel’i görüyoruz. Otel, Paris-İstanbul seferini 1888 yılında gerçekleştiren ünlü Şark Ekspresi (Orient Express) ile gelen gezmenlerin lüks otel ihtiyaçlarına cevap vermek için yapıldı. İşgal sırasında 1918-1922 yıllarında otele müttefik kuvvetler tarafından el konuldu. İngiliz General Hamilton burayı karargâhı yapmıştı. Ünlü yazar Agatha Christie de geldiğinde 411 no’lu odada kalıyordu ve meşhur kitabı ‘Doğu Ekspresinde Cinayet’i bu otelde yazmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’a geldiğinde Kral Dairesi olan 101 numaralı odada kalmıştı; şimdi burası müze yapılarak koruma altına alınmıştır.” ( Galata, Pera, Beyoğlu: Bir Biyografi kitabından alıntı, s. 157)
Alıntı
1 +1'leme
3.897 Gösterim
Bunun dizi/filmi vardı Netflix de izlemenizi tavsiye ederim.
Atatürk'ün kaldığı oda, Agatha Christie'nin kalması ve bir on günlük kayıp olması gizemi. İsranbul'u çok merak ediyor, görmeyi çok istiyorum. Tabi Pera Palası da.🙏
Pera Palas’ın gizemi, büyüsü hep çok çekici geliyor. 🥲
Funda Usta
Kitap önerisi: Doğu Ekspresinde Cinayet📖👌🏻
Atmosferi gerçekten farklı. Beyaz yasemin çayını tavsiye ederim🫠✨
Hatırladığım kadarı ile İstanbuldaki ilk oteldi Bazen okuduklarımız hepsi aklımızda kalmıyor ama ,ayrıca güzel paylaşımın için de teşekkürler ediyorum
Funda Usta
Rica ederim. Evet, Pera Palas, 1895 yılında hizmete girmiş olan Türkiye'nin Avrupa standartlarındaki ilk oteliydi. Ayrıca ilk elektrikli asansörün ve ilk akar sıcak suyun bulunduğu bina olması bakımından da önemliydi. Bu arada içinde bulunan 101 no’lu Atatürk Hatıra Odası da gezip görmeye değer. Geçtiğimiz yaz Pera Palas otelini gezme fırsatım oldu, harika bir deneyimdi.✨👌🏻
Funda Usta çok teşekkürler ediyorum