2026 3. kitabı
Bugün, İş Bankası Modern Klasikler dizisinin en hüzünlü, en "bizden" hissettiren incilerinden biriyle geldim: İrene Némirovsky - Yanılgı. Hikayemiz güneşli, sıcak ve tutku dolu Hendaye sahillerinde başlıyor. Savaşın yıprattığı, gururlu ama cebi delik Yves ile zengin, hayatı toz pembe gören Denise... Yazın o rehavetinde sınıf farkları silikleşiyor, aşk her şeyin üstünü örtüyor. Ama tatil bitip Paris'in gri yağmurları başladığında, o meşhur "Yanılgı" devreye giriyor. Gerçek hayat, aşkı yenebilir mi? Némirovsky, insan psikolojisini o kadar çıplak bir şekilde önümüze seriyor ki, okurken karakterlere hem kızıyor hem de onlara acıyorsunuz. Kitap sadece bir aşk hikayesi değil; savaş sonrası "erkeklik gururu" ile "sınıf farkı"nın, iki insan arasına nasıl aşılmaz duvarlar ördüğünün hikayesi. Yves'in sessiz öfkesini ve Denise'in o bazen sinir bozan saflığını iliklerime kadar hissettim. İletişimsizliğin, konuşulmayanların ve para denen gerçeğin bir ilişkiyi nasıl içeriden çürüttüğünü tokat gibi yüzümüze çarpıyor yazar. Neden Okumalısınız? * Bir oturuşta biten kısa bir novella (uzun kitaplara mola vermek için birebir). * Sonuyla boğazınızda bir düğüm bırakıyor. * Dili o kadar akıcı ve sinematografik ki, siyah beyaz bir Fransız filmi izliyor gibisiniz. Stefan Zweig sevenler, bu kitaba bayılacak. Aşkın yetmediği o anları anlatmakta Némirovsky bir usta.
YanılgıIrene Némirovsky · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024709 okunma