·424 syf.····Okunma: 12 Ocak 2026 23:21 Gurur ve Önyargı’yı okurken karakter gelişimi beni en çok etkileyen yönlerden biri oldu. Romandaki kişiler sadece olayların içinde yer almıyor, aynı zamanda değişiyor ve dönüşüyorlar. Bu durum kitabı benim için daha gerçekçi ve anlamlı kıldı.
Elizabeth Bennet’in gelişimini özellikle güçlü buldum. Başlarda insanları çabuk yargılayan ve kendi düşüncelerinden çok emin biriydi. Yaşadıkları, onun önyargılarını fark etmesini sağlıyor. Bu değişimi adım adım görmek çok güzeldi.
Mr. Darcy ise benim için romanın en dikkat çekici karakteri oldu.Sevdiğinde sessiz ama güçlü bir bağlılık gösteriyor. Duygularını abartılı sözlerle değil, davranışlarıyla ortaya koyması beni çok etkiledi. Elizabeth’in mutluluğunu kendi gururunun önüne koyabilmesi, onun ne kadar olgun bir karakter olduğunu gösteriyor bu kadar harika şeye rağmen gururun insanı nasıl itici ve mesafeli gösterebildiğini yansıtan bir karakter. Zamanla hatalarını fark etmesi ve kendini düzeltmeye çalışması, karaktere derinlik katıyor.
Sınıf farkı teması kitap boyunca çok belirgin. Zenginlik ve toplumsal statü, insanların birbirlerine yaklaşımını doğrudan etkiliyor. Elizabeth ile Darcy arasındaki aşk, bu sınıf ayrımının tam ortasında gelişiyor.
Aşk anlatımını sade ve gerçekçi buldum. Abartılı romantik sahneler yerine, zamanla oluşan güven ve değişim ön planda. Bu da aşkın yüzeysel değil, derin bir bağ olduğunu hissettirdi.
Tabi hayran olduğum karakterlerin yanında itici bulduğum karakterlerde vardı.
Kitapta beni en çok rahatsız eden karakterler Mrs. Bennet ve Lydia Bennet oldu. Mrs. Bennet’in sürekli evlilik odaklı düşünmesi ve kızlarını toplumsal birer araç gibi görmesi bana oldukça itici geldi. Birçok bölümde düşünmeden konuşması yüzünden utanç verici durumlar ortaya çıkıyor. Lydia ise sorumsuz, bencil ve umursamaz tavırlarıyla beni rahatsız etti. Onun düşüncesiz davranışları, sadece kendisini değil tüm ailesini zor durumda bırakıyor. Buna rağmen bu karakterlerin, dönemin aile yapısını ve kadınlardan beklenen rolleri yansıtması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.
Gurur, Darcy’yi insanlardan uzaklaştırırken; önyargı, Elizabeth’in gerçekleri görmesini engelliyor. İki karakter de bu duygularla yüzleşmeden olgunlaşamıyor. Bu yönüyle kitabın verdiği mesajı çok güçlü buldum.
Kitabı okuduktan sonra filmini de izledim ve filmi çok beğendim. Özellikle atmosferi, mekânları ve karakterlerin yansıtılış biçimi kitabın ruhunu bana başarıyla hissettirdi.
Kitabı okuyan herkese filmi de izlemelerini öneririm.