Kitap isminden de anlaşılacağı üzere daha önce Müslüman olmayıp İslam’ı görüp anladıktan sonra Müslüman olanların yaşadıkları bu tecrübelerin muhtelif yerlerde yayımlandıktan sonra birleştirilip kitap haline getirildiği bir eser. Müslüman olma hikayelerinden anladığım kadarıyla bu sancılı deneyimi yaşayanların hepsi belirli bir yaştan sonra hayatlarında bir boşluk olduğunu hissedip bu boşluğu dolduracakları bir anlam arayışı içerisine giriyorlar. Kimi içindeki boşluğu tatmin edecek anlamı hedonist bir yaşam tarzında arıyor kimi muhtelif dinleri araştırarak bulmaya çalışıyor lakin hikayelerin başrollerinde olan şahıslar aradıkları anlamı İslam diniyle karşılaştıklarında bulduklarını söylüyorlar. Kitabın yazılma amacının anlam arayışında olan insanların hepsinin aradıkları anlamın, hayatlarındaki boşluğu dolduracak olan yegane şeyin İslam olduğunu ispat etmek olduğunu zannetmiyorum ancak zımnen böyle bir düşünceye haklı olarak kapılıyor insan. Kitapta ihtida eden insanların bir çoğunun Müslüman olmadan önceki İslam algısı, mensubu oldukları batı medeniyetinin kendilerine anlattıkları “baskıcı, terörle iç içe, yobaz İslam” anlatısından farklı değil ve bu algıları genellikle dinini hakkıyla yaşayıp temsil eden Müslümanları gördükten ve Kur’an ya da Hz Muhammed’in (s.a.v) hayatını okuduktan sonra kırılıyor. Tabii insan psikolojisi yıllardır içinde yaşadığı kültürün, dinin ve eğitimlerinin etsikisiyle sahip oldukları fikirleri kolay kolay değiştirmeye teşne olmadığı için bu insanların da İslama geçiş süreçleri çok sancılı oluyor, kimi eski inanışlarının yanlış olduğunu içten içe kabul etse de o dinin ve kültürün hakim olduğu coğrafyada Müslüman olmanın getireceği toplumsal dezavantajlardan, aileleri ve yakın arkadaş çevreleri tarafından gelecek olumsuz tepkilerden ve İslamı seçmelerinin iş hayatlarına olumsuz bir şekilde yansımasından duydukları endişeleri dile getiriyorlar ki bu da çok fıtridir zannımca. Netice de İslamın vadettiği anlamın kendilerini ikna etmesi ve içlerindeki boşluğu doldurduklarına inandıkları için İslamla müşerref olmayı tatmışlar. Kitap benim üzerimde çok etki bıraktı, bu konuya ilgi duyanların da mutlaka okumasını tavsiye ediyorum. Sonsuz hamd bize Müslüman olmayı nasip eden Allah’a, sonsuz salat ve selam O’nun Resulüne olsun.