Kitap kısa kısa insanların İslâm'ı, Müslüman olmayı seçme hikâyelerini anlatıyor. Her hikâyede bambaşka duygulara girebiliyorsunuz, yüzünüzde sevinçle hüzün aynı anda asılı kalıyor. Ben özellikle ilki olan, Filistin-İsrail cephesinde Yahudilere hizmet etmek için oraya giden gencin Filistinlilerle diyaloğu ile İslâm'a giriş hikâyesinden çok etkilendim.(Biraz ağlamış da olabilirim. Allah Kudüs'ü, davayı sahipsiz bırakmayacak, bir kez daha gördüm, seçilenlere, imanı ispat edenlere ne mutlu.)
Diğer hikâyelerde ise hiç dindar yaşantısı olmayanından, dindar hayatı olandan, ateist olanından, her durumda insanların arayış niyetini Allah'ın nasıl da güzel bir sonla sonlandırdığına şahit oluyorsunuz.
Ve ekstra dikkatimi çeken bir diğer husus, bir çoğu hayatının dramatik bir döneminde din arayışına, mana arayışına başlıyor. Günümüzde mevcut dinini de böyle dramatik anlarda yitirenleri görünce durumun enteresanlığı karşısında insan gerçekten hayret ediyor. Allah demek ki derdi kimisine çiçek açsın kimisine kurumuş dalından dökülsün diye veriyor. Ne muazzam.
Tamam çok uzattım ama son olarak ben bu kitabı okurken hem çok duygulandım hem çok mutlu oldum. Her biri İslâm'a kavuşunca, Efendimiz'in(s.a.v) yağmur için "onun Allah'la akti yeni" ifadesi geldi aklıma, onların hâli de bana bunu hatırlattı.Bana hiçbir faydası olmayan bu eylemden etkilenmemin, mutlu olmamın tek sebebi ise İslâm'a duyduğum sevgi, İslâm'ın güzelliğinden başka bir şey değil. Bizi bu dine erdiren, gözümüzü açtığımız an itibariyle bu dinin etkisiyle filizlenmeyi nasip eden Allah'a hamdolsun.
İHTİDA ÖYKÜLERİ
Öncelikle okuduğum kitabı beğendiğimi ifade edebilirim.
Bu kitap İslam Dinine sonradan girmiş gerçek kişilerin hayat hikayelerinden oluşuyor. Bu kişiler genellikle İngiltere'de doğmuş ve yaşamış kimseler. Çünkü İngiltere'de yapılan bir doktora tezi için verilen mülakatlardan oluşan bir çalışma.
Dikkatimi çeken hususlar şunlar oldu:
İslamı seçen Avrupalıların sayısı her geçen gün artıyor.. Bunun başlıca sebepleri ise, Avrupadaki ahlaki yapının zayıflaması, ailenin çöküşü ve insanların manevi değerlere verdikleri önemin azalması olarak ifade ediliyor.
Müslüman olanlar İslam hakkında araştırmalar yaptıktan sonra İslam'ın güzelliklerini görerek dinlerini değiştiriyorlar.
Dinlerini değiştirirken Kuran'ın İngilizce çevirileri ve Müslümanların olumlu yaklaşımları çok büyük etken oluyormuş.
Bununla birlikte Avrupa'da İslamın imajı çok olumsuz bir şekilde gösterilmekte insanlara. İslam bilinçli olarak çağ dışı, terörizmi destekleyen, kadına karşı çifte standart uygulayan ve haçlı savaşlarında Avrupaya karşı düşmanlık barındıran bir din olarak tanıtılıyor. Okullardaki derslerde ögrencilere bu şekilde anlatılıyor. İslam'ı seçen Avrupalilarin bunların doğru olmadığını fark etmeleri din değiştirmelerinde büyük yer tutuyor.
Bir de kendi dinlerindeki tutarsizliklar ve dinlerinin tahrif olmasi ile ilgili mantik hatalari kendi dinlerinden uzaklasmalarina sebep olarak, arayisa girmelerine vesile oluyor.
En önemlisi de böyle bir arayış icerisindeyken doğru ve bilinçli müslümanlarla karşılaşmaları...İşte hayatları bu noktadan sonra değişiyor.
Kitapta gördüğüm en önemli hususlardan birisi de şuydu:
Sonradan İslama giren kimseler şunu farketmişler.
Doğuştan müslüman olanlar da İslami hassasiyet daha zayıf. İslama sonradan girenler ise İslami değerlere daha bağlı ve
Müslüman bir coğrafyada ,inançli bir ailede büyümüş olmanın kıymetini anladığım . Müslüman olmak için ne çok bedellerin ödendiğine şahit olduğum harika bşr kitap
İhtida ÖyküleriAydoğan Arı · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 2022381 okunma
Evet İslam'ın içerisine doğduk ama bazen bunun nasıl bir muştu olduğunu unutuyoruz. Şanslıyız belki de, küflenmiş olmamız dışında tabi. İnsanın huyudur, içinde bulunduğu güzelliklere nankördür genelde. Güllerin içerisindesiniz, onları fark etmeyi bırak, çiğniyorsunuz bile demişti Nejla Tammy Kepler. Sonradan müslüman olan insanlarda sahabe kokusu duyuyorsunuz. Bu müthiş bir şey. Her şeyin o kadar farkında ve kıymetinde oluyorlar ki gerçekten sağlam müslüman oluyorlar. Bu kitapta bu insanların hikayelerini okuyorsunuz; gözleriniz doluyor, yenileniyorsunuz ve ezanı bir daha duyuyorsunuz... Bir şey daha, çoğunun İslam'a ısınmasına vesile müslümanların yaşayışı ve ahlakı olmuş. Ne kadar mühim değil mi :)
Yıllarca mensubu oldukları dinlerinin artık manevi arayışlarına cevap veremez hale geldigini farkettikleri andan itibaren başlayan bir sorgulama/ tahkik süreci. Ve bu sürecin sonu hidayetle sonuçlanan hayatlar.. Yaşanmış gerçek hikayeler anlatılıyor bu kitapta..
Bizler müslüman bir ailede, müslüman bir ülkede yaşadığımız için birçok şeyin farkında değiliz..Ezan,namaz, oruç, hayırda yarış,zekat, sadaka..Hidayet hikayelerini okudukça daha bir önem kazanıyor bu kavramlar..
Maddi açıdan hiçbir sorunu olmayan insanların,manevi ihtiyaçlarının peşinden gitmeleri ve hidayeti bulmaları o kadar kıymetli ki..Tahkiki iman sahibi oldukları için daha farkındalar herşeyin ve daha samimiler..Bu sahnelere şahit olmak istiyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
İhtida ÖyküleriAydoğan Arı · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 2022381 okunma
İslam'ın fıtrat dini olduğunun bir nişanesi olarak önümüze sunulmuş bir eser..
'Fefirru ilalllah" "Allah'a kaçın" ayeti kerimesi mucibince yaşadıkları hayatlarından, inandıkları ya da inanmasalar da inanmak zorunda olduklarını hissettikleri dini ögretilerden Allah'a kaçanların hikayeleri..
Tazelenmek isteyenlere, "Neden İslâm?" diyenlere tavsiye..
Bismillâh.. Uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum bu satırlara. Elhamdülillah.. Okumak her şeye rağmen iyi geliyor insana. E tabi ne okuduğunu bilmek kaydıyla. İhtida Öyküleri de benim için iyi gelen kitaplardandı. Edebi bir beklenti yok tabi. Dünyanın çeşitli bölgelerinde islamla tanışmış ve İslam'a inanmış insanların kısa hayat hikayeleri. Hepsi birbirinden farklı hikayelerle çıkıyor karşımıza. Ama ben özellikle en son plan Abdusselam'ın hikayesini bir başka buldum. Şiddet ve suç dolu bir hayatın içinden hakk'a ve hakikate yönelmek gerçekten nasip işi. O, kime nasip edeceğini iyi biliyor..
Spoiler İçermektedir!
İncelemeye şu sözle başlamak istiyorum: İnanç her şey karanlık olduğunda kalbindeki ışığı görebilmene yardımcı olur. Okuduğum kitaptaki her bir Öyküde bu sözü daha iyi anlamlandırıyor her birinin farklı yaşanmışlığıyla. insan denilen mahlukatın inançsız ve başıboş olamayacağını daha iyi anlamamızı sağlıyor. İnsan fıtratı gereği; hayatın her tülü karmaşası, başına gelen olaylar, içsel bunalımların aslında onu her şeyden üstün olan ve anlamlı olan bir şeye tutunmasını doğal olarak iten bir güç . Çünkü insanoğlu fıtratında muhtaçlık ve acizlik dediğimiz doğal bir donanımla dünyaya gelir. Aynı zamanda insanın en şerefli varlık olmasını sağlayan akıl ve irade gücünün devreye girmesi de çok büyük rol oynuyor insanın hayat arayışında. Yol ne kadar yanlış olsa bile insanın inanmak istediği bir şeyler olduğunu görüyoruz kitapta.Daha sonrasında mantıksal muhakeme, içsel sorgulayışlar ve ruhsal tatmin gibi yetersizliklerin oraya çıkmasıyla bir arayışa girer insan. Ben nasıl yaratıldım? Bu hayattaki amacım nedir? Bu kadar kusursuz bir dünyayı yaratan kim? Yaratıcı tek midir? Ölüm(den sonra hayat)var mıdır? Gibi sorular doğal döngü içinde yoğrulan insanın doğal olarak varlığa ve yokluğa ilişkin sorgulamalarından bazılarıdır.
Bu kitabı okurken özellikle İslamiyet gibi bir dinin içinde doğup büyüdüğüm için ve bu kadar güzel, apaçık, temiz, kafa karıştırmayan bir dine sahip olduğum için şükürlerle dolup taştı kalbim. Özellikle farklı din ve mezhep arayışında yanlış olan veya onların o zamanda doğru yolda olduğunu sandığı yolda olan bir çok insanı İslamiyetin bu kadar derinden etki eden yönleri nelerdir diye kitap boyunca sorguladım ve Anlatılan öykülerden genel olarak şunları çıkardım.
1-) Ruhsal dinginlik, ve soruların cevabına en uygun dinin İslam olması.
Yüreği yakıp kavuran, Müslüman kimliğimizi ne kadar yavan taşıdığımızı fark ettiren, Balığın suyun içinde suyun kıymetini anlamadığı gibi doğuştan Müslüman olarak yaşayan bizlerin ne kadar Kuran ve İslamın kıymetinden bihaber olduğumuzu hissettiren bir kitaptı.
İslama kavuşmuşları okuyup İslamdan uzaklığımızı anlamak isteyen herkese tavsiyemdir.
İhtida ÖyküleriAydoğan Arı · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 2022381 okunma
Kitap dünyanın dört bir yanından farklı kültürlere ve geçmişlere sahip insanların İslamiyet ile tanışma süreçlerini kendi ağızlarından aktarıyor.
Kitapta çeşitli meslek grubundan ve yaşlardan insanın hakikat arayışına şahit oluyoruz. Bu, İslam’ın sadece bir coğrafyaya değil, tüm insanlığa hitap eden evrenselliğini çok güzel özetliyor. Hikâyelerin kurgu değil, gerçek yaşamdan olması daha çok etkiledi beni. Her bir hidayete erme süreci, aslında kişisel birer mucize gibi işlenmiş. Her bir öyküyü okuduğum zaman içimde bir şükür daha oluştu. Sahip olduğum inancın kıymetini ve derinliğini tekrar tekrar düşünme fırsatı buldum. Tümü olmasa da öykülerin birkaçını bile okusanız size mutlaka bir şeyler katar.