2026 3. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 23:48
Stoacı felsefeye yabancı değilim. Aslında bir çoğumuz değiliz. Çünkü evrensel ahlak ilkelerine göre yaşamak üzerine kurulu bir felsefe. Yazıldığı zamana ve yazarına ( bir imparator!) göre değerlendirirsek , elbette çağının çok ilerisinde görüşler sunuyor. Bulunduğu konumda güç zehirlenmesi yaşaması çok olası iken Marcus erdemli olmayı tercih ediyor. Bu da ona 'filozof imparator' unvanı veriyor. Maddeler halinde , kendine nasıl biri olması gerektiğini hatırlatan, kendini hizaya sokma defteri olarak yazdığı notlardan oluşuyor. Kendine sürekli alçak gönüllü olmayı, affetmeyi , sakinleşmeyi, dürüstlüğü, hoşgörüyü, geçiciliği, ölümü, adaleti , bilgeliği, disiplini öğütlüyor. Ve sık sık tekrara düşüyor. Fakat kitabın yayımlanmak için yazılmadığını , yazarın kendi kendine konuşur gibi , farklı zamanlarda kısa notlar şeklinde yazdığını düşünürsek anlaşılabilir duruma geliyor bu tekrarlar. Marcus' un felsefesi şuna dayanıyor ' başıma gelenlerden değil, onlara verdiğim anlamdan sorumluyum.' Ve biz olaylara , yine Marcus' un tabiriyle yönetici ilkemiz (akıl) ile anlam veririz. Başından sonuna kadar her cümlesine katıldığım kitabı yine de sevemedim. Çünkü Marcus duyguları bastırıyor. Ya da öyle yapmamızı istiyor. Belki trawmatik hayatının, taşıdığı büyük sorumluluğun etkisidir. Yine de tamamen akıl ve bilinç üzerine kurulu bu metin , hayatındaki herşeyi ruhunu katarak yapan bu kadın için fazla soğuk, mekanik ve sert geldi. ' Hayal gücünü yok et , içgüdülerini dizginle , arzularına hakim ol . Yönetici ilkeni kendi üstündeki tek güç kıl. ' (syf:91) . Doğruluğunu kabul etmekle birlikte, ruhun ve aklın dengede tutulduğu bir yaşam tercih ederim. Ben akılcıyım diyenler için şahane bir kitap olacaktır. Keyifli okumalar.
Felsefe
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,9bin okunma