Kitabın temelinde basit ama çarpıcı bir sistem var: ipucu – rutin – ödül. İlk başta bu kadar basit bir şeyin hayatı nasıl bu kadar etkileyebileceğine şaşırdım. Ama örnekler ilerledikçe şunu anladım: Alışkanlıkları tamamen silmek neredeyse imkânsız, ama onları dönüştürmek mümkün. Yani sorun “neden böyleyim?” değil, “bunu nasıl başka bir şeye çevirebilirim?”
Kitap sadece bireysel alışkanlıklara odaklanmıyor. Kurumların, şirketlerin ve hatta toplumların bile alışkanlıkları olduğunu görmek benim için çok etkileyiciydi. İnsan davranışlarının bu kadar tahmin edilebilir olması biraz ürkütücü ama aynı zamanda güç verici. Çünkü fark edince, kontrol alanı da açılıyor.
Beni en çok etkileyen kısım şu oldu: Bir alışkanlığı değiştirmek için irade gücünün tek başına yeterli olmadığı. Hep kendime “daha disiplinli olmalıyım” derdim. Oysa mesele kendimi zorlamak değil, sistemi doğru kurmakmış. İpucunu tanıyıp rutini değiştirdiğimde, değişim daha kalıcı oluyor.
Bu kitap bana şunu öğretti: Kendimle savaşmak yerine kendimi gözlemlemeyi. Hatalarımdan utanmak yerine onları veri gibi görmeyi. Küçük bir alışkanlığın, zamanla karaktere dönüştüğünü fark ettim. Ve belki de en önemlisi, değişimin büyük kararlarla değil, küçük ama bilinçli tekrarlarla geldiğini.
Alışkanlıkların Gücü’nü bitirdiğimde hayatım sihirli bir şekilde değişmedi ama artık neyin neden olduğunu daha net görüyorum. Bu da bana garip bir sakinlik ve güven verdi. Çünkü farkındalık, değişimin ilk adımı gerçekten.