Puan vermedi·144 syf.····Okunma: 16 Aralık 2025 00:20 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza Jacques Rancieri ve onun “Cahil Hoca” kitabı ile geldim.
Kitap, birden fazla mecrada çok fazla karşıma çıktığı için ve öğretmen olduğum için okuma gereksinim duyduğum bir kitap oldu.
Kitabın temel konusunu eğitim üzerine düşünceler, tartışmalar oluşturuyor. Hatta kitapta bize eğitimle alakalı şöyle bir görüş belirtiyor ve bu görüş üzerinden sayfalar argümanla bu görüşü tartışıyor.
“Eğitimle alakalı iki ihtimal vardır. Eğitim ya özgürleştirir ya da aptallaştırır. Eğer özgürleştirmiyorsa kesin aptallaştırır.”Diyor. Bu cümleden eğitimin ne kadar iki ucu keskin bir bıçak olduğunu görüyoruz. Bu eğitimi verenlerin sadece öğretmenlerin olduğu düşüncesi aklınıza gelmesin. Okuldaki öğretmen, servisteki abi-abla, evdeki anne-baba, camideki hoca da biz yada çocuklarımız üzerinde günün belirli zamanlarda öğretmenlik yapıyor.
Kitapta çok fazla devrimist söylemler bulunuyor. Bunlardan biri Jacotot adında Fransız bir öğretmen ve felsefeci ki Jacotot’da Flamanca bilmiyor. Fransa’daki Fransızca bilmeyen Flamanlara Telemak kitabında hem Fransızca hem de Flamanca baskısından faydalanarak Fransızcayı öğretmesi üzerine geliştirirdi kuramlardan bahsetmesi. Ayrıca yazar zekaların gün geçtikçe köreldiğini, yeni doğan bir çocuğun çok kolay o dili öğrenirken ikinci bir dil öğrenmesi gerektiğinde dışsal faktörlerin insanı olumsuz etkilendiğini söylüyor. Bu ve buna benzer aslında birçok şeyden bahsediyor. Tabi okurken bazı şeyler aklıma yatarken bazı şeylerde aklımda soru işaretleri oluşturuyor ya da aklıma yatmıyor. Bu konulardan biri de herkese zeki yada daha az akıllı olsun olmasın her şeyi öğrenebileceği konusunda keskin söylemleri. Yani zeka seviyesi düşük olanlara aynı şekilde öğretim yapılamayacağı söylendiğinde zekaların eşit olamayacağını söylemekle yetiniyor.
Uzun lafın kısası okuyup okuyup düşüneceğiniz, bu cümlelerin bazılarını haklı bulacağınız fakat bazılarını kanıksayamayacağını yada bazı cümleleri yada olguları anlatmakta zorlanacağınız cümleler okuyacaksınız. Bütün bunların toplamında bu kitabı iyi okurlar ve öğretmenler kesinlikle okusun ben de başka zaman bir daha okuyacağım. Herkese keyifli okumalar diliyorum..