popüler kültür nedir?
2026 1. kitabı
Popüler kültürün sözlük anlamına bakmak yerine kitabın satışlarını incelemeli veya daha da ileri giderek kitabı okuyabiliriz. İlk adını duyduğumda konusu beni fazlasıyla etkilemişti, insanların sevgisine bu denli maruz kalması da hoşuma gitmişti. Çünkü "arkadaşlık" kavramı üzerine insanları aydınlatabileceğini düşünmüştüm. Fakat kitabın içerisinde bunu anlamak yerine saf tutmaya, nefret etmeye ve bunalmaya başladım. Irkçılığın, sosyal medya zorbalığının, yayınevlerinin isteklerinin okuyucuya geçirilmediği yani sığ bırakılmış bir kitap olduğunu düşünüyorum. Okuyucu Athena mı Junie mu demek yerine bir sonuca varmalı ve kitabı kapattığında affedebilmeyi ya da tarafsız kalmayı öğrenmeliydi. Eğiticilik kaygısında değilim fakat "manipüle" olamayacak kadar da edebilikten uzak kaldım. Karşımızdaki ana karakterin sürekli olarak "off kitabımın satışları neden böyle" "neden en başarılı ben değilim" demesi ölüm tehditleri almasına rağmen asla adım atmaması insanları eğitmez ya da edebi bir zevk uyandırmaz. Beğendiğim noktası ise ana fikrinin şahane olması. Kitabı çevreme anlatırken ağzımdan "Keşke kitabı ben yazsaydım." cümlesi döküldüğünde yazarın ironisine maruz kaldığımı hissettim. Yoksa ben Junie gibi Athena'nın yerine geçip "Son Cephe"yi yazabilir miydim? Sonuç olarak popüler kültürün tuzağına düşmekten hiçbir zaman kaçamayacağız, her seferinde ya iyiyse düşüncesiyle alıp okuyacağız. Umarım tatmin olduğumuz eserlerle karşılaşırız.
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,2bin okunma