2026 2. kitabı
Gölgelenmiş Yıllar Luigi Pirandello Çağdaş İtalyan edebiyatının en önemli yazarlarından biri sayılan Luigi Pirandello, yaşamış olduğu mali sıkıntılar ve eşinin üçüncü çocuğunu doğurduktan sonra delirmesiyle hayatı altüst olmuştur. Bütün bu zorluklara rağmen yazarlık çalışmalarına aksatmadan devam etmiştir. Yazarlığıyla ilgili olarak: ''Küçücük ölçümle şuna inanıyorum ki, eğer ancak bir değerim varsa, bunu kimseye borçlu değilim: ne yaptımsa alçak gönüllülükle, ama tek başıma yaptım. Edebiyatta patronum yoktu; masanın gözlerini dolduran müsveddelerimi yayınlatabilmek için altı yıldan çok uğraştım.'' diye yazmıştır. Pirandello, 1934 yıllında Nobel Edebiyat ödülünü kazanmıştır. ''Gölgelenmiş Yıllar'' adlı romanını 1904 yıllında yayınlamıştır. Hikayenin kahramanı Mattia Pascal, ilk kişide geçmiş olayları hatırlayan ve üçüncü kişide karakterleri tanımlayanın kendisidir. Mutsuz, bahtsız biri olan Mattia Pascal, yıllar geçtikçe hayatının en güzel yıllarını kendi elleriyle gölgelediğini fark edecektir; pişmanlıkları ve mutsuzlukları arasında kendini yiyip tüketecektir. Mattia Pascal, romanda: ''İkimizden asıl gölge olan hangisiydi ? Ben mi, o mu ? İki gölge ! İşte biri yere up uzun uzanmış, herkes üstüne basıp geçecek: kafamı çiğneyecek, yüreğimi çiğneyecekler. Ama benden tek kelime yok ! Gölgemde de ! Bir ölünün gölgesi: işte benim hayatım...'' diyerek hayatını kısaca özetlemektedir.. Gölgelenmiş Yıllar, Pirandello'nun aynı zamanda hayatını ve fikirlerini yanstıan en önemli romalarından birisidir..
Edebiyat & Roman
Gölgelenmiş YıllarLuigi Pirandello · Altın Kitaplar · 1971293 okunma