Sanırım en son 2024 yazında Cat Bohannon'un Havva kitabını okurken bir kurgudışı kitaptan bu kadar büyük bir haz almıştım. Çıktığı hafta satın almama rağmen bir köşede beklettiğim Uzayda'ya sırasını verdiğimde bu gecikme için pişman oldum. Muazzam, müthiş bir kitap. Her bir sayfasının lezzetini ala ala okudum. Yuri Gagarin'in uzaya giden ilk insan olma yolculuğunu, öncesini, sonrasını, NASA'yla olan rekabeti MTV kurgusuna sahip bir macera filmi çeker gibi anlatan yazarın heyecan ve tempo ayarlamasına hayran kaldım.
Özellikle şempanze Ham'in ve Gagarin'in kapsülleri içinde yaşadığı dakikaları yazarın mükemmel anlatımı sayesinde anı anına yaşamak mümkün. Sovyetler Birliği ve ABD'nin yüksek viteste uzay yarışının zirvesine geldikleri 1960-1961 dönemi, Kennedy ve Kruşçev'in liderliğinde bir süper turnuva final maçı gibi. Okumaya doyamadığım bu kitap, bana Ben Macintyre'ın gerçek casusluk öykülerini yazdığı ya da Stephen Kinzer'in ABD'nin dış müdahalelerine dair yazdığı kitapların tadını verdi. Yazarın diğer kitabı Hiroşima da bir gün çevrilirse eminim, daha matbaadan çıkar çıkmaz alıp okumaya başlarım.