Stefan Zweig’in Gömülü Şamdan adlı metni, tarihin yüksek sesle anlattıklarını değil, sessizce sakladıklarını dinleyen bir metindir. Bu kısa ama derin anlatı, okurunu bir şamdanın peşine düşürür gibi yapar; fakat sayfalar ilerledikçe anlaşılır ki izlenen şey bir nesne değil, kaybolmamak için geri çekilen bir hafızadır.
Menora, Kudüs’ten Roma’ya sürüklenirken yalnızca altından yapılmış bir şamdan değildir. O, bir halkın Tanrı’yla kurduğu ilişkinin maddi biçimidir. Roma’nın onu ganimet olarak sergilemesi, askeri bir zaferin ötesinde bir şey anlatır: Kutsal olanın, güç tarafından ele geçirilmesi. Zweig burada iktidarın kadim refleksini gösterir; fetheden, yalnız toprağı değil, anlamı da sahiplenmek ister.
Ancak Gömülü Şamdan, zafer anlatılarının metni değildir. Tam tersine, zaferin gürültüsünden uzaklaştıkça derinleşir. Menora’nın yüzyıllar süren yolculuğu, imparatorlukların yükseliş ve çöküşleriyle iç içe geçer. Her el değiştirişte şamdan biraz daha ağırlaşır; çünkü artık yalnızca geçmişi değil, kaybı da taşımaktadır.
Metnin kalbi, Menora’nın gömülme kararında atar. Bu karar bir yenilgi değildir. Zweig, bu noktada alışıldık anlatıyı kırar. Kutsal olanın kurtuluşu, görünür olmaktan vazgeçmesindedir. Çünkü açıkta kalan her değer, er ya da geç gücün vitrini olur. Menora’nın toprağa emanet edilmesi, bir kaçış değil; bilgece bir geri çekilmedir.
Zweig’in dili burada yalınlaşır ama sertleşir. Okura şunu sezdirir:
Bazı şeyler korunmak için saklanmalı,
bazı ışıklar yanmak için değil, yaşamak için gizlenmelidir.
Bu metni yalnızca Yahudi tarihine ait bir anlatı olarak okumak eksik kalır. Gömülü Şamdan, devletsiz kalmış, sürgün edilmiş, kimliği tehdit altındaki bütün kültürlerin ortak hikâyesine dokunur. Zweig, nesnelerden çok hatırlama biçimleriyle ayakta kalanların safında durur. Gücü olmayanların direnişi, görünürlükte değil; sürekliliktedir.
Zweig’in kendi hayatı, bu metnin arka planında silik ama derin bir gölge gibi durur. Avrupa’nın karanlığa yürüdüğü bir çağda yazılmış bu metin, açık bir korkudan çok sessiz bir sezgiyi taşır: Her çağ, kutsalını nasıl koruyacağını yeniden öğrenmek zorundadır. Ve bazen bunun yolu, onu dünyadan çekmektir.
Modern çağın her şeyi sergileyen, her değeri tüketime açan anlayışı karşısında Gömülü Şamdan, neredeyse etik bir itirazdır. Zweig, anlamın teşhir edildikçe aşındığını söyler. Kutsal, müzeye girdiği anda tarih olur; ama toprağa gömüldüğünde hafıza olarak yaşamaya devam eder.
Bu yüzden Gömülü Şamdan’ın sonu bir kayıp değil, bir korunmadır. Menora bulunmaz; ama yok da olmaz. O artık bir nesne değil, taşınan bir bilinçtir.
Stefan Zweig bu metinle okura şunu fısıldar:
Tarih bağırır,
iktidar gösterir,
ama insanlık çoğu zaman sessizce hayatta kalır.
Ve belki de en güçlü ışık,
kimsenin görmediği yerde yanandır. Gömülü ŞamdanStefan Zweig