Tanrı varlığını Big Bang'le kanıtlamış. Müthiş!
2026 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2026 22:55
İnanan bir Müslüman olarak tabi ki ateistlerin düşüncelerini tam olarak anlayamıyorum. Harari'nin Sapiens'ini okuduktan sonra da {Harari'nin dini inanışını bilmiyorum} kitabı beğenmiş ama nasıl olur da her şeyin kendi kendine ve amaçsızca olabileceğine inandığına ve bunu koca bir kitap boyunca tekrarladığına bir türlü inanmamıştım. Anlattıklarının hepsi benim açımdan mükemmel bir yaratıcı varsa anlamlanıyordu çünkü. Bu kitap inandığım yaratıcıya bilimsel nedenler sunduğu için çok hoşuma gitti. Tabi ki yaratıcının bu bilimsel açıklamaya ihtiyacı yok ama insanoğlunun var çünkü insan anlamak istiyor, sorguluyor. Big Bang'i herkes duymuştur. Ama adını, ona aslında küçümser bir tavırla yaklaşan - çünkü Big Bang kavramına ve getirdiği Tanrı sonucuna inanmayan- Fred Hoyle adında İngiliz bir astronomun verdiğini bilmeyebilirsiniz. +Peki nedir Big Bang? -Evrenin, maddenin hatta zamanın başlangıçta büyük bir patlama sonucu oluşan enerji ile zamanla ortaya çıktığını kanıtlayan bir teoridir. Big Bang'e göre evren ezeli ve ebedi değildir. Bir başlangıcı vardır ve bir de sonu olacaktır. Evrenin oluşması için gereken şartlar; hidrojen helyum elementlerinin, sıcaklığın, enerjinin miktarı gibi durumlar çok çok hassas çok küçük sayılardır. Yani bahsedildiği gibi bunların aynı anda tesadüfen olması imkansızdır. Ve tabi ki sürecin sonunda akledebilen bir insana evrimleşmesi bile tesadüfen olamayacağına benim için yeterlidir. Ki Big Bang'in olabilmesi için bir kuvvet gerekli. Bu patlamayı ve sonuçlarını isteyen bilinçli bir kuvvet. Evren Newton'ın söylediği gibi durağan değil. Çünkü öyle olsaydı çekim kuvveti gereği bir zaman sonra maddeler birbiri çekecek ve çökme, kapanma olacaktı. Bu da evrenin bir dinamiğinin, hareketinin olduğunu gösteriyor. Başka bilim adamlarının da katkısıyla evrenin genişlediği ve artan bir entropiye (düzensizlik) sahip olduğu öğreniliyor. Bu da bir gün evrenin bir şekilde ya Big Chill(büyük donma) veya Big Crunch(büyük çatırtı) ile son bulacağını da gösterir. Edebi olarak baktığımda bile hayranlık duyduğum bir dünyada yaşıyorum. Bu kitapla Tanrı'nın kendi varlığını anlayabilelim, akledebilelim diye bilimsel olarak da mükemmel bir sistem yarattığını okuyunca hayranlığım arttı. Kitapta pek çok bilimsel ve felsefi bilgiye değiliniliyor. Aslında bilimin Tanrı'nın varlığını reddetmediği aksine ispatladığı yazılmış. Mesela ben bu kitabı bir ateistin okuyup yazılanlara bir cevap vermesini isterim.
Big Bang ve TanrıCaner Taslaman · İstanbul Yayınevi · 2015698 okunma