Bir kurgunun tarihsel serüveni
2026 8. kitabı
İlk basımı 1988'de yapılan bu kitap, adından da anlaşılabileceği gibi, "başka" toplumların masa başında veya yüzyüze keşfedilmesiyle "ilkel" olarak tanımlanmasının gerçekçi değil hayalî olduğunun tarihini anlatan eleştirel bir antropoloji kitabıdır. Antropoloji 20nci yüzyılda bilim dalı olarak kurumlaşmadan önce, dünyanın az çok el değmemiş bölgelerindeki toplumlar, Batılı antropologlar tarafından incelenmiş, dünyanın en eski insanları oldukları kabul edilmiş, bu bakış açısıyla yaklaşımlar, hipotezler, modeller geliştirilmiştir. Günümüz antropolojisinde incelenen toplumlar "ilkel" "akrabalık" (kinship) tezi üzerinden değerlendirilmiyor. Bu kitap, tarihe karışmış bir bakış açısını bütün kusurlarıyla ortaya koymanın yanı sıra, bir bilim dalında hayalî bir fikrin nasıl üzerinde yoğunlaşıldığını, sistematikleştirildiğini, hatta matematik modellemelerinin yapıldığını, böylece akademinin kendi içinde bir jargon, bir oyun alanı haline geldiğini gösteriyor.
Hayat ve İnsan
The Invention of Primitive SocietyAdam Kuper · Routledge Published · 19881 okunma