Nihal Atsız’ın Ruh Adam’ı, bir roman olmaktan çok daha fazlasıdır: bir vicdan tutanağı, bir iç hesaplaşma metni, bir kaderin mahkeme zabtıdır. Kitabı bitirdiğinizde elinizde kalan şey sıradan bir olay örgüsü değil; sanki bir adamın ruhundan çıkarılmış, kanla mühürlenmiş bir “hüküm” duygusudur. Çünkü bu eser, dış dünyaya dair bir hikâye anlatırken bile asıl olarak iç dünyanın yargılanmasını yazıya döker.
Atsız, bu romanda bir insanı değil yalnızca; bir çağrıyı, bir soyu, bir kadim yükü, hatta bazen bir milletin “huy” dediğimiz sert mizaç çekirdeğini konuşturur. Selim Pusat bu bağlamda bir karakter değil, bir temsil merkezidir: hem modern hayatın içine sıkışmış bir subay, hem de iki bin yıl öncesinden sürüklenip gelen bir gölgenin devamıdır. Bu yüzden romanın duygusu tek bir zamana ait değildir; eserin dili, yer yer bugünün sokaklarına basar ama ruhu sürekli başka bir çağın tozunu taşır.
1. Romanın Asıl Konusu: Savaş değil, Yargı
Ruh Adam’ın en belirgin gerilimi, dışarıdan bakınca “aşk” veya “trajedi” gibi görünür. Oysa romanın gerçek çekirdeği şudur: Yargı.
Selim Pusat’ın hayatı bir mahkeme salonu gibi işler; fakat hâkimler dışarıda değildir. Asıl mahkeme insanın içinde kurulur.
Bu roman, okura şunu fısıldar:
İnsan bazen suçlu değildir ama gene de yargılanır.
Bazen en ağır cezalar, kanun maddeleriyle değil, insanın kendi içindeki “olması gereken” ile “olmuş olan” arasındaki uçurumla verilir.
Atsız’ın kurduğu atmosfer, Kafka’nın “Dava”sını hatırlatabilecek kadar soğuk ve kaçınılmazdır. Ancak burada fark şudur: Kafka’da birey sistemi anlamaz; Atsız’da birey sistemi bilir ama sistemin karşısında yenilir. Çünkü bu sistem yalnızca devletin veya toplumun düzeni değil; bir karakterin “töresi”, “onuru”, “kendi ölçüsü”dür. Ve bu ölçü, merhamet tanımaz.
2. Selim Pusat: İki Zamanlı Bir Adam
Selim Pusat’ın huzursuzluğu, günlük hayatın sıradan sıkıntılarına benzemez. Onunki modern hayatın “strese” verdiği bir tepki değildir; daha eski, daha derin bir şeydir:
Bir ruhun, dünyaya tam sığmaması…
Atsız, Selim Pusat’ı bir bakıma iki çağın adamı olarak kurar:
Bir yüzüyle bugünün subayıdır.
Öteki yüzüyle kadim bir ordunun gölgesidir.
Bu iki yüz bir arada durunca, ortaya doğal olarak çatışma çıkar: Çünkü iki çağın ahlâkı aynı değildir. Selim Pusat’ın içinde yürüyen şey, sadece kişisel arzu değildir; onun içinde yürüyen, bir soy hafızasıdır. İşte bu yüzden roman boyunca Selim Pusat “istediklerini yaşayan” bir adam değil; daha çok “istemesine bile izin verilmeyen” bir adamdır.
3. Şeref ve Yek: İnsanın İçindeki İkiye Bölünüş
Ruh Adam’da karakterler çoğu zaman tek başına “bir kişi” gibi değil, birer ruhsal bölge gibi davranır. Romanın en sarsıcı taraflarından biri burada ortaya çıkar:
Şeref, Selim Pusat’ın “olması gereken” yanıdır.
İnsanın kendisine yakıştırdığı, gururla taşıdığı, başını dik tutan tarafı…
Yani bir çeşit iç “müsbet güç”.
Yek ise Selim Pusat’ın “olabilen” yanıdır.
Yani karanlığın sızdığı yer, zaafın çatlağı, iç dürtünün şeytanî sesi…
Bu ikilik, basit bir iyi-kötü karşıtlığı değildir. Atsız burada daha sert bir yerden konuşur:
İyi ile kötü, aynı bedende oturur. Bazen iyi, kötüyle baş edemez; bazen kötü, iyiyi taklit eder.
Bu nedenle Şeref’in başına gelenlerin bir “olay” gibi değil, bir “sonuç” gibi hissedilmesi boşuna değildir. Çünkü onun kaderi, Selim Pusat’ın içindeki parçalanmanın dışarı yansımasıdır.
4. Aşk Meselesi: Romantik Değil, Kaderî
Ruh Adam’da aşk, edebiyattaki alışılmış biçimiyle “mutluluk umudu” değildir. Daha çok bir sınav, bir sürgün, bir hükümdür.
Atsız’ın çizdiği aşk, kişiyi tamamlamaz; kişiyi yarar.
Bu romanın kadınları da salt “sevgili” veya “eş” konumunda durmaz. Her biri, Selim Pusat’ın ruhuna temas eden bir kuvvet gibi işlenir. Kimi zaman bir merhamet imkânı, kimi zaman bir düşüş sebebi…
Bu yüzden okur, sevda sahnelerinde bile içten içe şunu hisseder:
Burada yaşanan şey, iki insanın yakınlaşması değil; bir adamın kendi kaderine yaklaşmasıdır.
5. Üslup: Atsız’ın Keskin Kalemi, Sert Ruh İklimi
Atsız’ın dili, yumuşak bir anlatıcı dili değildir. Cümleleri çoğu zaman bir duyguyu okşamaktan çok, bir gerçeği yüzünüze vurur. Bu üslup, romanın ana duygusuyla uyumludur:
Ruh Adam, rahatlatmak için yazılmış bir metin değildir. Sarsmak için yazılmıştır.
Eserdeki sertlik, yalnızca karakterlerin sertliği değildir; anlatıcının dünyaya bakışıdır.
Atsız’ın cümlelerinde zaman zaman şu duygu sezilir:
Dünya, iyiliği ödüllendiren bir yer değildir.
Dünya, güçlü olanın dayanabildiği bir yerdir.
Bu da romanın temel atmosferini kurar: soğuk, ağır, kaçınılmaz…
6. “Ruh Adam” Neden Kalıcıdır?
Bu romanın kalıcılığı, bir dönemin ideolojik tartışmalarına dayanmaz yalnızca. Onu asıl kalıcı yapan şey, insanın içindeki çatışmayı neredeyse mitik bir derinlikle yakalamasıdır.
Çünkü Selim Pusat’ta gördüğümüz şey, tek bir kişinin hikâyesi değildir. Selim Pusat, şudur: Kendi kendine yabancılaşan adam,
Kendini savunmak zorunda kalan adam,
İstemediği halde isteyen adam,
Yanlış yapmamak için yaşayan ama yine de suçlanan adam, Onuru uğruna kendini yakan adam…
Bu yüzden kitap bittiğinde insanın içinde şu cümle dolaşır:
Bazı ruhlar, mutlu olmaya yazılmamıştır; sadece “dayanmaya” yazılmıştır.
Sonuç: Bir Roman Değil, Bir Ruhun Kırık Haritası
Ruh Adam, okuru bir hikâyeye çağırmaz yalnızca; okuru bir vicdan sorgusuna çağırır. Atsız, Selim Pusat üzerinden bir insanın iç dünyasını parçalarına ayırır; sonra bu parçaları mahkeme salonuna dizer ve hepsine tek tek konuşma hakkı verir.
Bu kitap, bir adamı “anlatmaz”; bir adamı yargılayarak gösterir. Ve belki de en acı gerçek şudur:
Selim Pusat’ın mahkemesi bitmez.
Çünkü o mahkeme, yalnız Selim Pusat’ın değil; insanın içindeki onur ile arzu, sadakat ile isyan, töre ile kalp arasındaki bitmeyen davadır.Ruh Adam, bu davanın edebiyata yazılmış adıdır.