2026 1. kitabı
Malina, Bachmann'ın tek romanı. Daha başka romanlar da yazmak istiyormuş ama Roma'daki evinde bir yangında ölmüş. Bence felsefe mezunu ya da derin felsefî okumalar yapmış yazarlar, diğer yazarlardan ayrı bir konumda oluyor. Malina'yı okuyunca bu düşüncem bir kez daha pekişti. Az karakterli, az mekanlı, karakterlerin iç dünyasını yansıtan eserleri çok severim. Hatta son zamanlarda, bu tip eserlere o kadar daldım ki Türk ve yabancı birçok toplumcu yazarı ihmal ettim. Bu eseri de anlatı temelinde değil, anlatıcı üzerinden yorumlamak istiyorum çünkü hem çok bağ kurdum hem de çok ayrıştım kendisiyle. Anlatıcı, medeniyetten ve medeniyetin canlı birimleri olan insanlardan korkuyor. Medeniyeti bir kuşatılmışlık olarak algılıyor ve Viyana'da Macar Sokağındaki evinde tam bir inziva hayatı yaşıyor. Moskova, Washington, Berlin gibi yerlerde alınan kararlar ve gazete haberleri onu ilgilendirmiyor. O, dairesinde kendine güvenli (?) bir hayat kurmuş, medeniyete, dış dünyaya değmeden yaşamaya çalışıyor. Anlatıcının içinde sevgiden eser yok. Kendisi de dair hiçbir şeyi, hiç kimseyi sevmiyor. Sadece saplantılı bir şekilde bağlı olduğu İvan'a değer veriyor, ona da değer denirse tabii. Bir de Malina var. Malina çok dengeli bir insan ve hayatı ölçü üzerine kurulu. Anlatıcının ikinci bir karakteri gibi gözüküyor ve anlatıcı ile sürekli sokratik diyaloglar kuruyor. Olric'i çok andırıyor. Eser beni çok etkiledi çünkü anlatıcının bakış açısı çok farklı. Her şeyi eleştiriyor, her şeyle alay ediyor ve her şey onu kırıp darmadağın edebiliyor. Küçük detaylar üzerinde düşünerek muhteşem çıkarımlar yapıyor. Özellikle eserin ikinci bölümünde, babasına olan nefretini işlediği bir sürü kafkaesk hikaye var. Bu hikayelerin hepsi ayrı bi güzel. Ben eseri okurken aklıma hep Oğuz Atay geldi. İki yazar birbirine çok benziyor. Birisi Almanca yazıp dünyaya açılmış diğeri Türkçe yazıp ülkesinde kalmış, dünyanın bir parçası olamamış. Atay bence hâlâ "...peki ya sen nerdesin sevgili okuyucum?" diye soruyor dünya okurlarına. Malina benim sevdiğim bir eser oldu. Huzursuz roman karakterlerini seven okurların da çok seveceğini düşünüyorum.
MalinaIngeborg Bachmann · Yapı Kredi Yayınları · 2025907 okunma