2026 4. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 21:12
Oskar Matzerath… Henüz üç yaşındayken büyümeyi reddeden; bedeni çocuk kalan ama zihni bir yetişkin kadar karmaşık ve karanlık olan Oskar. Doğum gününde kendisine hediye edilen teneke trampet,neredeyse onun yegâne varlığı. Hikayemiz Oskar’ın yatırıldığı akıl hastanesinde bize hayat hikayesini anlatmasıyla başlıyor. Oskar’ın bulanık hafızasının içinde dolaşırken, okur olarak hem ona acımak hem de sinirlenmek kaçınılmaz.Çünkü Oskar biraz sorumluluktan kaçan, belki de bu yüzden bilinçli olarak çocuk kalmayı seçen; çevresi için rahatsız edici, huzursuz edici bir figür. Roman, Oskar’ın hikâyesi üzerinden Nazi Almanyası’nı ve o dönemin toplumsal çürümesini anlatırken, susanların, görmezden gelenlerinde sert bir eleştirisini yapmış.Bu yüzden Teneke Trampet; Alman edebiyatının en ağır ve sarsıcı eserlerinden biri olarak kabul edilmiş. Yazarın dili son derece akıcı olsa da, anlatıcının güvenilmez oluşundan dolayı okurda zaman zaman kafa karışıklığı yaratabiliyor. Oldukça ağır işleyen bir metin olmasına rağmen,edebi değeri oldukça yüksek,iyi ki okudum dediğim bir roman oldu benim için. Tavsiyemdir.
Teneke TrampetGünter Grass · Akılçelen Kitaplar · 2024478 okunma