llay

@eybess
Bir Masumiyet Ağıdı
2026 49. kitabı
Beyaz Gemi, yalnızca bir çocuğun hikâyesi değil; dünyanın hoyratlığı karşısında ezilen bütün saf duyguların romanı. Cengiz Aytmatov, doğayla insan arasındaki bağı öyle sessiz, öyle derin kurar ki, okur sayfalar ilerledikçe bir hikâye değil bir vicdan taşır elinde. Romanın kalbi çocuktur; ama acısı yetişkinlere aittir. Efsanelerle örülmüş anlatım, masumiyetin sığındığı son liman gibidir. Beyaz Gemi, umutla bakılan bir hayal değil sadece, aynı zamanda kaçınılmaz bir kırılmanın simgesidir. Aytmatov, kötülüğü bağırarak değil, gündelik hayatın sıradan sertliğiyle gösterir — bu yüzden çok daha sarsıcıdır. Doğa tasvirleri süs değil, hikâyenin ruhudur. Issık Gölü’nün sessizliği, karakterlerin içindeki yalnızlığı tamamlar. Roman ilerledikçe insan şunu fark eder: Bu hikâye üzmek için değil, hatırlatmak için yazılmıştır. Çocuk kalmanın ne kadar zor, kaybetmenin ne kadar kalıcı olduğunu hatırlatmak için. Beyaz Gemi, bitince kapanmayan, insanın içinde sessizce akan bir roman. Büyük laflar etmez ama büyük bir boşluk bırakır. Ve tam da bu yüzden efsanedir.
Beyaz GemiCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202387,6bin okunma