MODERN KLASİKLER’DE 20. KİTAP!
2026 9. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 22:02
Bazı kitaplar sessizdir. Sayfaları arasında saklar bütün duyguları. Okudukça insanı yaralar ve bittiğinde de vicdanıyla başbaşa bırakır. Ama bu kitaplar bitmez aslında, bir sonu yoktur. Buruk bir hüzünle, derin yaralar açar okurlarında. Bu kitaplar onları okuyanların yüreklerinde sessizce yaşarlar. İşte Sahaf Mendel, öyle bir kitaptı. Kitabı bitirdiğimi zannettim ama karakterlerinin yaşadığı acılar benim acılarım oldu. Bu kitapta gördüğüm en büyük hakikat. Evlatları analarından ayıran, bereketli toprakları kana bulayan savaşın, hayatın normal akışında olan, kendi içlerinde ufak dünyalarında yaşayan insanlara ne kadar yıkıcı bir etki bıraktığıydı. Bu kitapta Demir Ökçe’nin altında ezilen o masumları gördüm. Zweig’ın savaş karşıtlığını onun kadar anlayıp idrak edemesem de her zaman destekleyip takdir etmişimdir. Bana en çok dokunan cümle ise şu oldu; “Savaştan sonra Mendel ne eski Mendel’dir artık ne de Viyana eski Viyana“ Soğuk bir İstanbul gecesinde, her ne kadar bana buruk bir hüzün bıraksa da içimi ısıtan bir kitap oldu. Ayrıca bu kitabı bana tavsiye eden sevgili dostum Hüseyin Ocak’a yürekten teşekkür ederim. Okumanızı Kesinlikle Tavsiye Ederim. Saygılarımla. A O K 22/01/2026 Sahaf Mendel Stefan Zweig
Sahaf MendelStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202412,7bin okunma