Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 23 Ocak 2026 17:40 "Benden çok sık duyacağınız bir isimden daha bahsederek; rahmetli Fuat Sezgin ismini benden çok duyacaksınız. Rahmetli Fuat Sezgin'e göre İslam dünyasının ve Türkiye'nin en önemli sorunu eğitim değildi... Tek sorun eğitimdi başka sorun yok İslam dünyasında. Fakat İslam dünyasının bugün verdiği eğitimin Orta Çağ'a uygun bir eğitim olduğunu söylüyordu hocamız."
"Ben bunu Fuat Hoca vefat etmeden 5-6 sene önce Almanya'da hocanın enstitüsünde kendisine sordum. Dedim ki; 'Ya hocam sizi görmüş dedim ne güzel şeyler yazmış değil mi' dedim. Dedi ki; 'Ya o zaman gençtim' dedi, 'hoşuma gitmişti şimdi olsa öyle bir şey yazdırmam' dedi. Yani eserin başına öyle bir takriz koydurmam dedi, övgüyü içeren bir şey koydurmazdım filan dedi.
Ben Fuat Sezgin kimdir biliyordum ama Akif hocamın gözünden görmeden biliyorum demezdim. Adını yazarken bile burnum sızlıyor aynı anda gurur duyuyorum. Herhalde hayatımda hürmetimi bu kadar hak eden ama haberin olmayan muhtemelen olmayacak ikinci biri yoktur. Direkt hürmet. Çok yakıştı bu kelime.
Bir keresinde nasılsınız demişti derse girişte, ben de kimseden ses çıkmayınca sesimi açıp yaşıyoruz elhamdülillah hocam demişim. Gayri ihtiyari. Ben zaten pek bilmem kişiye göre konuşmayı. Genel müdüre müdürüm diyorum mesela karşılaşınca bakana sayın bakan dedim ki bu da denmemeli imiş. Sayın bakanım demek lazımmış vs. Yani daha üst için susmam daha hayırlı. Neyse. Sonra kendimi yerdim hocaya niye öyle yaşıyoruz filan dedim diye. Ama dedirtmedi. Çok güzel dedi. Ve bir anektoda bağladı meseleyi. Bir zaman Mısırda biriyle böyle bir diyalog yaşadım en son dedi. Nasılsın sorusuna cevap olarak, hak ettiğimden iyiyim cevabını almış. Ben bunu duyduktan sonra tabii ki sonraki derslerde cevabımı update ettim. O zaman da gülerdi, yeter baydı demezdi. Ki her ders update ettim, Türkçe Arapça İspanyolca. Sever bunu. Bu arada Kürtçe aklıma dahi gelmedi. Hocamın Almancası olduğunu da biliyorum ama ona cesaret edemedim çünkü benim almancam çok eskide kaldı, lisede üç yıl ders aldım baya da iyiydim ama işte. Hocaya bir kelime bildiğini belli et yandın. Seninle o dili konuşuyor. Dil konusunda çok katı. Hafız olmayın, Kuran'ı anlayacak dili öğrenin, İngilizceyi geliştirin diyor, öğrenin dil öğrenin .... Ben İngilizce dışında diğerlerini çok fazla geliştirmedim. Mesela Akif hocayı tanıdıktan sonra aslında İspanyolcayı hiç bırakmamam gerektiğini anladım. Gerçek bir kabiliyetim olduğunu da biliyorum çünkü elhamdülillah çok tecrübe ettim. Evet ben o dili konuştum sonuçta bir kere, artık sadece eksiklerim olabilir. Ya da üç yıl Almancaya maruz kaldıktan sonra kesinlikle bırakmamalıydım. Hadi Fransızca sadece bir sene gördüğüm ve okulla sınırlı bir şeydi. King adam kingg :) Sonuç dönemim kaldı ve üstten aldığım dersleri de çıkınca altı dersim var, bir Akif hoca daha tanır mıyım bilmiyorum. Tutulma gibi bir şeydi. Sağ olsun.
Sonuç itibariyle o nasıl ki kendi hocasını konuşa konuşa bitirmiyor benim ki de o hesap;
"Fuat Hoca'yı zaten söyledim, Fuat Sezgin zaten unutulmayacak; unutursanız zaten cezalandırırım. Klasik dönemde Taberi, modern dönemde Fuat Sezgin; unutan cezayı alır."
ZATEEEN. Fuat Sezgin zaten ispatlı biri. Allah rahmet eylesin, inşallah bize de bir taş koyabiliriz baş koyduğu yola.