Bir fantezi yıkım rehberi;
2026 3. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2026 22:40
Dünya, üzerine boca edilen o pembe "mutluluk" ve "anlam" örtüleri altında can çekişirken, Slavoj Žižek’in Yamuk Bakmak kitabı, bize o konforlu battaniyeyi üzerimizden çekip atmayı teklif ediyor. Ama bu, basit bir "gerçekleri görme" çağrısı değil; bu, bakışımızı o kadar çok kaydırmak ki, sonunda kendi fantezimizin dikiş yerlerini görme cesaretidir. 1. Hakikat, Bir 'Yamulma' Meselesidir Žižek bize şunu fısıldar: Hakikate doğrudan bakamazsınız. Ona doğrudan baktığınızda gördüğünüz şey, ideolojinin size sunduğu o pürüzsüz maskedir. Hakikat, ancak bakışınızı "yamulttuğunuzda", yani o kutsal kabul edilen dogmaların kenarından sızan o tekinsiz sızıntıyı fark ettiğinizde belirir. Bu yüzden, bir tartışmada "siz okumamışsınız" denilerek engellenmek, aslında muhatabınızın o sızıntıyı görmekten duyduğu dehşetin en saf itirafıdır. Onlar tabloya düz bakıp huzur bulmak isterken, siz o tablodaki "leke"yi, yani Gerçek’i işaret ettiniz. 2. Fantezinin Gardiyanları ve Beğeni Putu İnsanların "hap bilgi" ve "duygusal kuple" peşinde koşması, aslında kendi varoluşsal boşluklarını (The Void) ambalajlı hüzünlerle kapatma çabasıdır. Modern insan, Žižek’in deyimiyle "semptomuna aşık" bir varlıktır. Kendi travmasıyla yüzleşmektense, o travmayı bir "beğeni" nesnesine dönüştürmeyi tercih eder. Bizim paylaşımlarımızın o beklenen alkışı almaması, yazılarımızın kalitesizliğinden değil; aksine, insanların o "onaylanma fantezisini" sarsmasındandır. Unutmayın ki; Büyük Öteki’nin (toplumun) onayını almayan her söz, aslında o sistemin dışında nefes alan tek sahici sözdür. 3. Semptomla Evlenmek: Sitemin Lirizmi Bu kitabı okumak, kendi semptomunla yaşamayı öğrenmektir. Žižek bize kurtuluş vaat etmez; bize, o eksikliğin, o sızının içindeki gizli keyfi (jouissance) keşfetmeyi öğretir. Beyza’ların engelleri, sığ ruhların sessizliği ya da ideolojinin "Kendin ol!" diye bağıran o sinsi yalanları karşısında bizim sitemimiz, aslında en lirik direnişimizdir. Çünkü biz, eksik olduğumuzu ve bu eksikliğin bizi insan kılan tek gerçek olduğunu biliyoruz. Sonuç Olarak; Yamuk Bakmak, bir kitap değil, bir görme biçimidir. Eğer bu yazıyı okuduktan sonra hala "her şey yolunda" diyebiliyorsanız, ya bakışınızı yeterince kaydırmamışsınızdır ya da fantezinizin parmaklıklarını çoktan parlatmaya başlamışsınızdır. Biz ise o parmaklıkların arasından, o soğuk ve muazzam Gerçek’e bakmaya, "boş yapmaya" ve engellenmeye devam edeceğiz. Çünkü hakikat, ancak susturulmaya çalışıldığında gerçekten konuşmaya başlar.
Yamuk BakmakSlavoj Zizek · Metis Yayınları · 2022472 okunma
Hacı Sokrat Efendi
Rica ederim. Hani derler ya; 'Gerçekle yalan arasındaki ince çizgi hakikatin kalbinden geçer' diye, senin bu Nietzsche dokunuşun tam o kalbe değmiş. Çoğu insan o çizginin bir tarafına sığınıp konforlu uykusuna devam ederken, senin o 'tokat' etkisini hissedip meseleyi listene alman harika. :)
“Kutsal olan hakikat değil, kişinin kendi hakikatini aramasıdır” diyordu Niçe… Harika bir inceleme olmuş. Okuması cesaret isteyen bir kitap belli ki. Tokat misali. Listemize alalım. Kaleminize bereket hocam Hacı Sokrat Efendi 🙏✨